Навички, що сприяють розвитку стратегічного мислення

Якими навичками потрібно володіти, аби розвинути у собі стратегічне мислення? Насправді їх не так багато. Набір таких критичних навичок пропонується вашій увазі.

Уміння задіювати різні типи мислення

Когнітивна гнучкість — це коли ви вмієте швидко перемикатися з логічного, послідовного мислення на латеральное, творче. При розробці стратегії друге є не менш важливим, ніж перше.

Здатність створювати передбачення

Пророцтва — це вміння уявити майбутнє, виходячи з накопичених знань, інтуїції. Це не спроби вгадати і не щось містичне, а здатність бачити зв’язки і розуміти розвиток.

Працювати з цілями

Такі люди мають можливість чітко визначати свої цілі і розробляти стратегічний план дій для кожного завдання, розбитого на під-завдання, а також мають список необхідних ресурсів і конкретну часову шкалу.

Володіти гнучким мисленням

Це означає наступне:

  • Міняти план по ходу дії.
  • Вносити у план так звані орієнтири, які допомагають відслідковувати прогрес і помічати помилки.
MUST READ:  Про організацію як організм

У стратега є вроджена здатність проявляти ініціативу і передбачати зміни, а не реагувати на них тільки після виникнення.

Бути сприйнятливим

Це означає зчитувати підказки, які підкидає навколишній світ та інші люди, а також правильно використовувати інтуїцію. Великі стратегічні мислителі будуть слухати, чути і розуміти сказане, читати і спостерігати за тим, що відбувається.

Безперервно навчатися

Мало просто створити план дій на кілька років вперед і почати його дотримуватися. Потрібно перебувати в стані постійного навчання. Використовуйте будь-яку можливість для набуття нових знань.

Виділяти час на себе

Це означає не думати лише про роботу і про свою стратегію. Іноді корисно відпочити, повністю змінити рід діяльності, зайнятися новими хобі.

Розвивати неупередженість

Іноді так приємно приймати бажане за дійсне. Але стратеги так не роблять: вони відмовляються від своєї точки зору, якщо вона суперечить новим фактам. Вони вміють вгамувати своє его, за що отримують нагороду у вигляді досягнення мети. Інші ж будуть тішити самолюбство і зберігати статус-кво.

MUST READ:  Карл фон Клаузевіц і гнучкі принципи управління

За матеріалами 4brain

Ілюстрація: Lightspring / Shutterstock.com