Будьте обережні зі своїми мріями про власний домашній бізнес…

Будьте обережні зі своїми мріями про власний домашній бізнес...Настав час признатися – рано чи пізно кожен із нас починає мріяти про власний бізнес. Навіть топ-менеджери передових компаній часто перетворюються на справжнісіньких дітей, коли йдеться про ведення власної справи. Та чи таким вже яскравим і безхмарним є буття середньостатистичного фрилансера? Нижче ми маємо нагоду познайомитися із перевагами та недоліками ведення домашнього бізнесу від автора блогу Life Learning Today, який працює вільним журналістом, письменником, а також блогером протягом більш ніж трьох років.

Власний домашній бізнес: „За” та „Проти”, які диктує нам реальність.

1. Ви можете працювати у власній піжамі.
За: Ви можете встати з ліжка і відразу взятися до справи – у нічній сорочці й тапочках. Звучить непогано. Принаймні ви можете вибрати найзручніше вбрання і не турбуватися, що воно не підходить до корпоративного дрес-коду.
Проти: Реальність доводить (хоч це і важко логічно пояснити), що рівень продуктивності людини залежить від її вбрання. Ви дійсно можете працювати у піжамі. Але через деякий час виявите, що все таки після ранкової зарядки, душу та переодягання у більш офіційне вбрання (звісно, йдеться не про строгий костюм) ваша мотивація та продуктивність суттєво зросте.

2. Ніякого шефа.
За: Ніхто не заглядатиме через плече на ваш монітор, коли ви працюватимете вдома.
Проти: Як би там не було, але кожен з нас відповідає перед певним „шефом”:
– блогери повинні задовольнити свою аудиторію;
– фрилансери та постачальники сервісів повинні задовольнити своїх клієнтів;
– постачальники продукції повинні задовольнити споживачів;
– шефами письменників є їхні редактори, видавці та читачі;
– винахідник працюють на кінцевого користувача;
– у кожного з нас є „внутрішній шеф”, а також сім’я, рідня, друзі та інші „керівники”.

3. Гнучкий графік.
За: Це одна з основних переваг, яку отримують співробітники компаній, коли починають займатися власною справою. Ви можете покинути робоче місце, коли заманеться. Потрібно відвідати лікаря? Жодних проблем! Захворіла дитина? Ви вже вдома, щоб доглядати за нею.
Проти: Як би там не було, але вам все-рівно слід знаходити час на роботу. Інакше ні про який успіх не можна навіть мріяти. Робота повинна бути виконана. Ви можете займатися нею ночами чи на вихідних, але в такому випадку мистецтво балансування між роботою та особистим життям може видатися справжнісіньким пеклом. Вдома набагато складніше відшукати межу між працею та відпочинком. Це зовсім не так легко, як може видатися на перший погляд.

MUST READ:  Як утримати молодого співробітника? Справа не лише в грошах!

4. Жодної офісної політики.
За: Вам більше не потрібно задовольняти начальство заради зростання. Вам не потрібно „більше спілкуватися з Мері” бо вона має вплив на начальство. Ви самі собі голова і самостійно вирішуєте як зростати.
Проти: Ваші конкуренти можуть обійти вас тільки тому, що більше знаються на політиці – вміють правильно вибудувати стосунки із клієнтами. Зрештою, політика не буває хорошою чи поганою – вона просто існує як обов’язкова складова будь-яких стосунків між людьми. І зовсім інше питання, чи вмієте ви використовувати її собі на користь.

5. Жодних обмежень прибутку.
За: Вам більше не потрібно чекати підняття зарплатні протягом кількох місяців або навіть років лише через те, що „так всюди прийнято”. Якість вашої роботи безпосередньо впливатиме на ваш прибуток. Працюючи із розумом та наполегливістю, ви отримуєте необмежений потенціал збільшення прибутку. І це дійсно так!
Проти: Досягнути прибутковості зовсім не легко. Вам слід бути надзвичайно організованим, сфокусованим та наполегливим. Особливо складно отримати прибуток на самому початку. І ніхто не зможе гарантувати, що ви колись його отримаєте.

6. Ніхто не заважає вам.
За: Вам більше не потрібно перейматися тим, що говірлива співробітниця Кетті зупиниться біля вашого столу і відволікатиме від важливих справ. Ніхто не викликатиме вас на затяжні збори, які рідко приносять справжній результат.
Проти: Та якщо раптом ви мешкаєте не самі, відволікань не уникнути. І байдуже, хто відриватиме вас від роботи – друзі, які разом із вами винаймають квартиру, чи кохана людина. У будь-якому разі продуктивність страждатиме.
Але не подумайте, що повна ізоляція (якщо ви мешкаєте наодинці) гарантуватиме позитивний результат. Якщо це так – вам доведеться шукати людей для спілкування, обміну ідеями та обговорення результатів. Ви не зумієте створити вартісного продукту знаходячись на „безлюдному острові”. Справжній потенціал відкривається лише тоді, коли у вас є хоча б „віртуальна” команда. Визнаємо ми це, чи ні, але кожен із нас потребує зовнішньої стимуляції. Хто стимулюватиме вас, якщо ви перебуваєте у закритому просторі, куди немає доступу іншим людям?

7. Робота займатиме менше часу. Вона буде легшою.
За: Можливо колись у майбутньому вам і вдасться працювати менше та легше досягати успіху. А можливо ви просто погодитеся жити за менші гроші. У такому випадку дійсно можна працювати трішки менше.
Проти: Взагалі ж власне починання вимагає як ніколи багато зусиль та наполегливої праці. Думати, що це легше, ніж виконання звичної корпоративної роботи – просто наївно. Робота є роботою – вона повинна бути виконана. Дуже часто наприкінці важкого дня, ви будете приходити до усвідомлення, що насправді нічого не зробили. І це дуже важко.

MUST READ:  Хороший бос... Міф чи реальність?

8. Ваша робота буде більш вільною та креативною.
За: Ви самостійно нестимете відповідальність за власні рішення. Ви зможете робити все, що хочете і відмовитися від неприємних чи безглуздих, на вашу думку, речей. І ніхто не зможе заборонити вам поводитися так, як ви забажаєте.
Проти: Що ж, основний принцип полягає в тому, що окрім себе, вам слід задовольнити тих людей, заради яких ви робите бізнес. А їхні смаки можуть відрізнятися від ваших. Тому вам доведеться навчитися балансувати між власними вподобаннями та бажаннями ваших клієнтів, постачальників, користувачів і т. п. Іноді доведеться жертвувати своєю креативною свободою заради прибутку (зрештою, вам також слід харчуватися).

9. Вам не доведеться продавати того, у що ви не вірите.
За: Ніхто не накаже вам продавати продукт чи сервіс, який ви самі ніколи у житті не купили б.
Проти: Яким би не був ваш бізнес – вам все-рівно доведеться щось продавати. Як інакше ви плануєте отримати прибуток? Продавати зовсім не складно, коли ви вірите у те, що продаєте. Якщо ж це не так – вочевидь вам слід переглянути свій продукт чи навіть весь бізнес. Продаючи, ви повинні насамперед думати про потреби своїх клієнтів.

10. Більше не буде „жахливих клієнтів”.
За: Якщо клієнт некультурний, нахабний чи просто неприємний вам – ви зовсім не зобов’язані мати з ним справу і маєте повне право показати йому на двері.
Проти: Але ви ніколи не зумієте звільнитися від проблем своїх клієнтів. У кожному випадку вам слід буде знаходити вирішення цих проблем.

Найбільший же парадокс полягає в тому, що навіть знаючи про всі ці труднощі, більшість із вас все ще мріє про власний домашній бізнес. Мета цієї статті – не відмовити вас, а змусити замислитися. Чи готові ви зіткнутися зі всіма проблемами? Чи готові, не зважаючи на всі перешкоди, йти вперед з гордо піднятою головою? Якщо так – тоді вперед, відчуйте, що таке власний бізнес на власному прикладі.