Ознаки низького емоційного інтелекту

Сучасні психологи вважають, що саме емоційний інтелект (ЕІ) є найціннішою навичкою для будь-якої людини. Це вірно лише частково, адже існують професії, де саме когнітивний розвиток є визначальним. Але ЕІ впливає на те, як ми управляємо своєю поведінкою, вирішуємо проблеми в соціумі, приймаємо рішення, досягаємо цілей.

Складно розрахувати коефіцієнт емоційного інтелекту, дотепер не існує такого тесту, який би показав об’єктивну оцінку. Але, тим не менш, можна спостерігати за ознаками, які допоможуть з’ясувати, як йдуть справи. Вашій увазі ті, що вказують на низький рівень.

1. Ви легко піддаєтеся стресу

Якщо ви не розпізнаєте негативних емоцій, що зароджуються, то за кілька хвилин отримаєте великий рівень стресу. Нерозділені емоції напружують розум і тіло. Високий ЕІ дозволяє зробити стрес керованим, розпізнавати неприємні відчуття всередині на ранніх стадіях.

2. У вас низький рівень асертивності

Асертивність — це здатність людини не залежати від зовнішніх впливів і оцінок, самостійно регулювати власну поведінку і відповідати за неї. Це щось середнє між агресивністю і пасивністю в спілкуванні з людьми. Вам ніхто нічого не винен, але й ви не зобов’язані, межі чітко визначені.

Асертивність потрібна для того, аби ніхто не «сідав вам на шию». Це означає мати хороші манери і дружелюбність, але при цьому тримати людей на відстані, якщо ті захочуть використати вас для своїх цілей. Низький ЕІ заважає це робити: ви або здаєтеся і забираєте свої кордони, або дієте агресивно, атакуючи співрозмовника з приводу і без.

MUST READ:  Техніка квоти ідей: як збільшити свої ментальні м’язи

3. У вас обмежений емоційний словник

Всі люди відчувають емоції, але тільки обрані можуть чітко визначити і назвати, що з ними відбувається. Інші ж якщо і намагаються це зробити, то помиляються в термінах.

Людина з низьким ЕІ буде характеризувати свій стан як «мені погано», людина з високим ЕІ скаже: роздратований, засмучений, злий, стривожений, схвильований, стурбований, напружений. Що конкретніше вибір слів, то більше шансів впоратися зі станом.

4. Ви робите припущення швидко і відчайдушно їх захищаєте

Люди з низьким ЕІ швидко формують думку, а потім піддаються підтвердженню упередженості і шукають лише ту інформацію, що підтверджує їхню правоту. Це особливо небезпечно для лідерів, оскільки їхні ідеї впливають на десятки інших людей.

Аутсайдери в ЕІ бояться визнати неправоту, тому що це викликає дискомфорт і біль. Люди з високим емоційним інтелектом визнають помилки, тому що вміють із ними справлятися.

5. Ви уразливі

Образа — це реакція на стрес. Якщо ви давно мрієте позбутися від стресу, перестаньте ображатися. Відмовтеся від злоби і невдоволення і почнете себе відчувати краще і поправите своє здоров’я.

MUST READ:  Робіть менше

6. Ви часто відчуваєте, що вас неправильно зрозуміли

Зазвичай це трапляється, коли мова йде про те, що ви відчуваєте. Ознака низького ЕІ в тому, що при спілкуванні з людьми вам важко висловлювати свої думки і доносити суть повідомлення.

Погано не те, що ви невдало висловлюєте думку (навіть великі лідери цим грішать), а те, що не помічаєте цього відразу. Це з’ясовується пізніше, коли вже пізно вносити поправки і роз’яснювати. Навчіться зчитувати мову тіла людини, спостерігайте за його реакцією, постійно шукайте зворотний зв’язок.

7. Ви не знаєте своїх тригерів

У всіх є тригери — ситуації і люди, які «натискають на спеціальні кнопки» і змушують діяти імпульсивно. Емоційно розумні люди вивчають свої тригери і використовують ці знання, щоб не стати жертвою обставин і маніпуляцій.

8. Ви не гніваєтеся

Емоційний інтелект полягає не в тому, щоб бути хорошим, мова йде про управління своїми емоціями для досягнення результатів. Іноді це означає показувати людям, що ви засмучені або стурбовані. Маскування емоцій не є ознакою справжньої людини.

Емоційно розумні люди навмисно використовують негативні і позитивні емоції у відповідних ситуаціях.

За матеріалами 4brain

Ілюстрація: 24seven.news