Найдивніші винаходи, які коли-небудь були запатентовані

Хоча більшість винаходів спрямовані на вирішення звичайних проблем і поліпшення життя, деякі мають більш дивне походження і призначення. Ексцентричні винахідники протягом всієї історії давали волю своїй уяві, створюючи в процесі своєрідні, іноді кумедні винаходи. Хоча часто непрактичні, ці дивні витвори дають змогу зазирнути у світ творчого духу. Вашій увазі пропонується п’ять найхимерніших і найдивакуватіших винаходів, які коли-небудь були запатентовані.

Машинка для підняття волосся — пристрій для завивки волосся за допомогою електрики

Ваше волосся виглядає млявим? Чому б не використати електростатичний заряд, щоб розпушити його! Цей дивний винахід, запатентований у 1929 році, мав на меті використовувати електричний заряд для завивки та укладання волосся. Машина складалася з головного блоку з гребінцями з негативними полюсами, які передавали електрони волоссю. Користувачі тримали ручку з позитивним полюсом, щоб замкнути ланцюг. Хоча цей химерний пристрій працював до певної міри, він ризикував спалити волосся або отримати неприємний удар електричним струмом, якщо напруга коливалася. Статична електрика дійсно може змусити волосся стати дибки, але є вагома причина, чому цей пристрій для волосся не набув популярності.

Камінь-вихованець — жартівливий подарунок, який став ідеєю на мільйон доларів

У 1975 році рекламний менеджер Гері Дал, випиваючи з друзями у барі, жартома запропонував ідею каменя як домашнього улюбленця. На його подив, жартівливий подарунок із назвою «Pet Rock» став популярним, і за 6 місяців Дал продав 1,5 мільйона таких каменів, заробивши понад мільйон доларів! Камені-вихованці були загорнуті в солому і поміщені у картонні коробки разом з інструкціями по догляду. Власникам рекомендували вигулювати, купати, гладити своїх улюбленців і так далі. Явно сатиричні камінці Дала насправді висміювали потребу постійного догляду за домашніми тваринами та споживацький підхід до них. Ця мода підкреслила готовність людей витрачати гроші навіть на найабсурдніший продукт, якщо його досить розумно продати.

Мотиватор для домашніх тварин — для улюбленця, який ненавидить фізичні вправи

Ми всі знаємо, що фізичні вправи для домашніх улюбленців важливі, але їх мотивувати — це легше сказати, ніж зробити. Вашій увазі мотиватор для домашніх тварин, запатентований у 1997 році — гігантське колесо, яке охоплює всю тварину, щоб змусити її виконувати вправи. Власники поміщали собак або інших домашніх тварин всередину колеса через люк і мотивували їх бігти за допомогою звисаючої їжі або іграшок — подібно до того, як бігають хом’яки в колесі. Незважаючи на свою креативність, ця ідея була надто непрактичною і потенційно жорстокою, щоб стати хітом. Дозволяти домашнім тваринам тренуватися природним чином — це значно краще, ніж примушувати їх силою замикатися в дивних вольєрах.

MUST READ:  Притча про творчі ідеї

Пляжний поїльник на плаву — пийте напій, плаваючи у басейні

Цей винахід, запатентований у 2011 році Робертом Л. Стюартом, має на меті вирішити давню проблему, як зручно пити напій, плаваючи у басейні чи у водоймі. Встановіть плаваючий тримач для напоїв із сухою головкою та контейнер для напоїв. Надувна трубка охоплює вашу голову, підтримуючи посудину з напоєм біля рота. Не потрібно піднімати голову вгору або боротися з окремою плаваючою чашкою. Тепер ви можете розслабитися і насолоджуватися рідиною та освіжаючими напоями без допомоги рук, ліниво погойдуючись на воді. Однак, через дивакуватий зовнішній вигляд, цю штуковину навряд чи можна буде побачити на місцевому пляжі в найближчому майбутньому.

Левітуючий велосипед — виклик гравітації на двох колесах

Їздити на роботу на велосипеді було б набагато веселіше, якби він міг чарівним чином відриватися від землі. Саме такою була ідея концепції левітуючого велосипеда, запатентованої винахідником Такаакі Кімурою у 2013 році. Магнітний опір дозволяє велосипеду зависати на кілька сантиметрів над землею, коли ви крутите педалі. Електромагніти на рамі відштовхують магніти на землі, створюючи ефект польоту. Хоча візуально велосипед виглядає приголомшливо, коли він примарно пропливає вздовж дороги, споживання енергії та вартість роблять повноцінну версію комерційно нежиттєздатною. Допоки надпровідники не стануть доступними, їздити на велосипеді серед хмар можна буде лише за допомогою дивних патентів.

Що рухає такими дивними винаходами?

Незважаючи на свою дивакуватість, ці винаходи розкривають деякі недооцінені істини про людську творчість та інноваційний процес. По-перше, винахідництвом часто керують примхи, гумор і грайливість, а не практичність. Наприклад, камінь-вихованець був задуманий як жарт, тоді як піднімач для волосся мав на меті більше розважити, ніж вирішити проблеми з волоссям. По-друге, ідеї не завжди повинні мати сенс. Поплавок для напоїв дозволяє пити лежачи, що насправді збільшує ризик захлинутися або потонути. Нарешті, у дивакуватих винаходах форма має тенденцію домінувати над функцією. Мотиватор для домашніх тварин змушує робити вправи у заплутаний спосіб, а левітуючий велосипед жертвує стабільністю та енергоефективністю заради новизни.

MUST READ:  Талановитий кримінал

Більшість дивних винаходів в історії, ймовірно, з’явилися завдяки нестримній уяві, відокремленій від практичних обмежень. Але навіть якщо вони не є комерційно життєздатними, такі творчі концепції відкривають нові можливості та перспективи. Іноді вони можуть навіть містити зерна практичного застосування, які можна вдосконалити і переосмислити у щось справді інноваційне. Тож, хоча ми можемо сміятися з їхньої ексцентричності, дивакуваті винаходи заслуговують на місце в пантеоні людської творчості. Їх нетрадиційна новизна розширює наші уявлення про те, що можливо.

Неминуща привабливість дивних винаходів

У впорядкований і передбачуваний світ чудернацькі винаходи вносять нотку дива і хаосу. Наше тяжіння до таких дивацтв свідчить про вічні людські захоплення, які не підвладні часу та культурі. Таким чином дивакуваті винаходи викликають:

  • Наше дитяче здивування і відкритість до грайливої безглуздості. Як і діти, ми зберігаємо основне прагнення до радісних дурниць.
  • Наше прагнення до новизни та стимуляції, щоб протистояти повсякденній рутині. Дивне пропонує втечу у фантастичні можливості.
  • Ми прагнемо розширювати кордони та випробовувати межі ідей. Дивакуваті винаходи показують, як далеко може зайти творчість.
  • Ми схильні знаходити ексцентричність та девіації кумедними. Дивацтво розважає своєю інверсією загальноприйнятої логіки.
  • Тож, не будучи найбільш практичними творіннями, дивні ідеї задовольняють щось основне в людському дусі — прагнення не просто уявити, а й матеріалізувати незвичні польоти фантазії, що їх породжує уява. Вони слугують виходом для творчості, не обтяженої критичними обмеженнями. Для винахідників-самородків дивне може бути чудовим.