Що таке справжня працездатність? (Один день з життя Білла Гейтса)

Сучасні темпи розвитку бізнесу змушують замислитися над тим, чи встигнемо ми працювати так само швидко, як і наші машини? І це питання зовсім не банальне. Адже технології не стоять на місці – їм притаманна тенденція до покращення, пришвидшення, оптимізації і т. п. Здається, не існує достатнього рівня розвитку – а це в свою чергу означає, що прогрес буде нескінченним.

Проте, якщо ми можемо уявити комп’ютер, який працюватиме в десятки і навіть сотні разів швидше, ніж сьогоднішні, то чи можна те саме сказати про людину? Адже, якщо сучасний бігун здатен подолати 100 метрів за 10 секунд, то дуже складно уявити, що навіть через 100 років з’явиться людина, здатна пробігти ту саму відстань за в десять разів менший час – тобто за 1 секунду.

Фізична обмеженість людської натури вже сьогодні заявляє про себе. Особливо, коли йдеться про активну бізнес-діяльність. І особливо у тих випадках, коли ми говоримо про відомих особистостей, яким окрім своїх безпосередніх обов’язків часто доводиться брати участь у відкритому суспільному житті.

MUST READ:  Чи справді ваші люди – ваш найдорожчий актив?

У журналі Fortune було опубліковано серію матеріалів про те, як проходить робочий день одного з найбільш відомих бізнесменів Америки – Білла Гейтса. Ось де можна побачити приклад справжньої надпродуктивності.

Як стверджує он-лайн журнал Headhunter, інтригує вже те, що у Гейтса не один, а цілих три монітора, поєднаних між собою як фізично, так і функціонально. Цікаво, чи дає це змогу засновнику Microsoft втричі підвищити продуктивність власної діяльності? У будь-якому разі наявність такої гігантської екранної площі дає змогу мільярдерові переглядати декілька документів водночас.

Сам Білл щоденно отримує близько 100 електронних листів. Вся його переписка, ясна річ, фільтрується. Лист може потрапити безпосередньо до Гейтса лише в тому випадку, якщо Білл уже перебував у переписці з автором листа. Привілегія прямого доступу є також у всіх співробітників Microsoft. У результаті, через надлишок інформації, Біллу все складніше зберігати контакт з необхідними людьми.

MUST READ:  "Термінатори" в бізнесі, або Чому звичайним працівникам варто остерігатися роботів?

Лише один раз в рік Білл Гейтс робить перерву у своїй стандартній офісній роботі для того, щоб… подумати. Протягом останніх 12-ти років у травні він на тиждень покидає своє робоче місце і читає приблизно 100 робіт про майбутнє технології, написаних співробітниками. У результаті виходить щось на зразок інноваційного центру Microsoft, адже майже кожна вдала ідея може бути втілена.

Щодо робочих вечорів та вихідних, то у Білла Гейтса й тут не буває повноцінного відпочинку. Адже дні керівника Microsoft настільки переповнені зустрічами, що часто у нього не залишається часу, щоб записати їх та подумати над ними. Робочий день Білла закінчується дуже пізно. А коли діти лягають спати, він повертається до тих електронних листів, до яких не дійшли руки протягом дня.

У понеділок у підлеглих Білла Гейтса, як правило, надзвичайно багато роботи, оскільки саме на вихідних той любить написати їм довгі та змістовні листи, в яких викладено обдумані ідеї та вказівки.