Гігантський стрибок заробітної плати від Генрі Форда

Гігантський стрибок заробітної плати від Генрі ФордаЗавжди роби більше, ніж обіцяв. Це один із простих принципів, яких дотримувались титани бізнесу, стверджує Річард Тедлоу (Richard S. Tedlow), професор Harvard Business School, один з авторів книги “Дієве лідерство”. Яскравою ілюстрацією втілення цього принципу є наступна історія.

5 січня 1914 р. Генрі Форд стояв у своєму офісі й спокійно слухав, як один зі співробітників зачитує для репортерів трьох детройтських газет повідомлення: «Компанія Ford Motor Co., найбільший і найуспішніший виробник автомобілів у світі, 12 січня зробить найбільшу в промисловому світі революцію в питанні оплати праці своїх працівників. Вона одночасно зменшить тривалість робочого дня з дев’яти годин до восьми й додасть до платні кожного працівника частку від прибутку компанії. Із цього дня мінімальна платня працівників у віці 21-го року й старше складе 5 дол. у день».

Тон прес-релізу був доволі помпезним, але для цього були підстави. Трьома місяцями раніше робітники Форда вже одержали 13%-ве збільшення до денного заробітку, який досяг 2,34 дол. Тепер же без боротьби, без тиску з боку профспілки компанія сама більш ніж удвічі підвищила й без того конкурентноздатну заробітну плату.

MUST READ:  Як вести переговори з неадекватними людьми

Самому Форду здавалося, що цей прес-реліз викличе інтерес тільки у Детройті, тому він віддав його лише в місцеві газети. Насправді ця новина стала найбільшою серед всіх новин із Детройта і прославила Генрі Форда на увесь світ.

Треба сказати, що для серйозного підвищення заробітків були економічні причини. Механізація робила працю на заводі усе більш монотонною і отупляючою; в 1913-му році коефіцієнт плинності робочої сили у Форда склав 370% – цифра божевільна. Більш стабільний і високооплачуваний штат робітників міг дати – і в підсумку дійсно дав – підвищення продуктивності праці. Але дана причина була не єдиною. Генрі Форд просто відчував, що це потрібно зробити. Як написала в той час одна з газет, він «відмовився забути, що від робочої спецівки до ділового костюма один крок».

Піднявши заробітну плату, Форд дав набагато більше, ніж обіцяв, і навіть більше, ніж могли очікувати від нього працівники.