Інвестування в Україну або Випробування горілкою

Інвестування в Україну або Випробування горілкоюЩоб ти все життя інвестував в Україну! Мабуть, саме таке прокляття має ходити серед іноземних бізнесменів, котрі на своїй шкурі відчули всі “принади” доморослого інвестування. А ось глава Telenor Group в Україні Тронд Мое (Trond Moe) висловив свою парадоксальну, на перший погляд, і дуже дотепну аналогію: інвестувати в Україну – однаково що пити горілку вперше.

За його словами, познайомившись тут із цим гарячливим напоєм і пропрацювавши в Україні багато років, він зрозумів – між уживанням горілки й інвестуванням у нашу країну є багато спільного, пише газета “Діло”.

“По-перше, – пояснив глава Telenor Group в Україні, – ви дійсно не хочете цього робити, думаючи, що це буде дико й страшно. Адже зовсім не хочеться пити стопку, що стоїть перед вами, до дна. Спочатку ви просто тримаєте її в руці – тільки для того, щоб покрасуватися.

Багато іноземців, звичайно ж, відразу скажуть горілці тверде “ні”, так само як і багато хто не будуть інвестувати в Україну. Але все-таки деякі, наприклад як я, ризикнуть і пройдуть не одне “випробування горілкою”.

“Зізнаюся, що спочатку було трохи лячно, але дружелюбні українці запевняли – це цілком безпечно, – продовжив бізнесмен. – Мов, доти, поки ви робите те ж, що й місцеві – закушуєте горілку жирною їжею на зразок сала й ковбаси, запиваючи компотом, – проблем не буде. Але, звичайно ж, це неправда. Але зрозумієте ви це набагато пізніше, коли дороги назад уже немає. Ось із однієї сторони вас кожні дві хвилини намагається обійняти дружелюбний здоровань, а з іншого боку – з вами фліртує симпатична дівчина”.

Подібна ситуація була в іноземців і з інвестиціями в українську економіку. “Усі запевняли нас у тім, що це абсолютно безпечно – просто робіть як місцеві і все у вас буде гаразд. Тільки заради Бога, не намагайтеся що-небудь змінити – це неввічливо!, – ділиться враженнями Тронд Мое. – Отже, ви, упираючись, проковтуєте першу стопку горілки – відчуття просто жахливі! Організм у повному шоку. Ви переконані, що передчуття було вірним: все-таки інвестувати в Україну небезпечно. Але, як відомо, “між першою й другою перерва невеличка”. Перш ніж ви встигаєте отямитися, тамада передає вам, як гостеві, почесне право вимовити другий тост. Після чого потрібно спустошити ще одну склянку. І знову – це неприємно, але вже трохи краще, ніж у перший раз. І цей дивний маринований огірок не здається таким противним. Третій тост – за жінок і любов. Ви для ввічливості встаєте, усе ще тримаючись на ногах, і тут вам кричать знову: “Пий до дна!” Ви випиваєте й відразу починаєте шукати той надзвичайно смачний огірок. І – о диво! – ви почуваєте себе просто чудово – культурний шок минув. Тепер ви вже майже експерт у всьому українському!”.

MUST READ:  Як побудувати довірливі стосунки із клієнтом

“Так і з інвестиціями: все йде краще після першого досвіду, який шокує, – розповідає Мое. – Ви вже звикли до того, що, як начальник, повинні підписувати кожен папірець, який виходить за межі офісу і що печатка є найкоштовнішим предметом у компанії. Це здається дивним, але у вас усе виходить! Ось тут і підходить час четвертого, п’ятого, шостого і т. д. тостів. Уже немає потреби нагадувати про те, що склянку треба випивати до дна. Ви ж експерт! Ви точно знаєте, що робити і як. І не помічаєте, що ваш тамада шахраює й не випиває повністю свою склянку після кожного тосту.

До цього часу Україна здається вам прекрасною країною, і почуваєте ви себе просто чудово. Але отут ви намагаєтеся встати. Щось не так із рівновагою, але зі сторонньою допомогою у вас усе вийде.

Уже неможливо відновити ланцюжок подій. Можливо, ви впали зі стільця, оскільки тіло болить у різних місцях, і, напевно, щось не те сказали, оскільки хтось на когось кричить і немає впевненості в тім, чи ви цей хтось.

MUST READ:  Чого бояться керівники?

Наступного дня ви просипаєтеся з жахливим головним болем і порожнім гаманцем, намагаючись зміркувати, чи не заснули ви в одній постелі з кимось незнайомим, – продовжує глава Telenor Group в Україні. – Іноземний інвестор в Україні проходить через щось подібне. Спочатку все було відмінно, всі були дуже дружелюбними, але раптом вечірка закінчилася.

Безумовно, все не обов’язково складається саме так. Після цього першого жахливого “випробування горілкою” вам не потрібно робити те саме під час застілля з українськими друзями. Тепер у вас є можливість учинити інакше або хоча б спробувати це зробити. Але все ж таки змінити підхід до ведення бізнесу в Україні дуже непросто”.

Тим не менш, Тронд Мое вірить у те, що українці не так безнадійні – їх можна навчити пити по-європейськи. “Дурний іноземець продовжує пити стопку горілки до дна щораз, тому що “тут так прийнято”. Розумний іноземець познайомить українських колег із витонченими винами й блюдами, з міцним еспрессо й маленьким ковтком коньяку по закінченні трапези. Він буде знайомити своїх колег зі звичаями й кухнями різних країн світу. Дурний і той українець, який відмовляється пробувати витончені блюда і вина та вимагає горілку до фуа гра, перекидаючи чарку дорогого арманьяка одним ковтком і закусивши його часточкою лимона. А розумний українець п’є свою горілку з гордістю й час від часу. Він також цінує інші звичаї й традиції як за столом, так й у бізнесі”.