Чому важливо мислити довгостроковими категоріями?

Чому важливо мислити довгостроковими категоріямиРосійський бізнес-тренер Алекс Левітас у своєму блозі розповідає про те, чому важливо мислити довгостроковими категоріями. І його спостереження стосуються не лише бізнесу, але й будь-якої іншої сфери життя.

Життя дуже схоже на шахи (а точніше – це шахи дуже схожі на життя). Виграє той, хто здатен прорахувати свої дії на багато кроків вперед. Початківець може, звісно, рухати свої фігури покладаючись лише на ту позицію, яка на дошці зараз, і у нього навіть щось виходитиме. Але тільки до тих пір, поки навпроти сидить такий само початківець, а не професіонал, який вміє думати хоча б на два-три кроки вперед і рухати фігури таким чином, щоб створити позицію, яку він хоче створити в майбутньому.

Якщо в людини не буде мети на кілька років вперед – то її горизонт планування буде обмежений наступною зарплатою. І вона буде вибирати не ту роботу, яка перспективна в розрізі 3-5-7 років, а ту, яка дасть більше грошей через два тижні. Студент вибиратиме не той факультет, який буде хорошим трампліном для кар’єри, а той, на який легше поступити сьогодні. І так зі всім іншим – фінансами, стосунками тощо.

MUST READ:  5 маркетингових пасток, яких варто уникати вашому бізнесу

Порада, яку дає тренер, проста – не варто лінуватися. Потрібно взяти олівець із папером і розписати для себе, як би хотілось жити, приміром, у 2015-му році. І скільки грошей для цього потрібно. І лише після цього можна планувати все інше.