ПОДІЇ | Post Factum

Щорічний національний форум "Злиття та поглинання"

21 вересня 2006-го року у приміщенні готелю "Русь" відбувся щорічний національний форум "Злиття та поглинання". Метою форуму було надати учасникам вичерпну інформацію про сучасний стан ринку корпоративного контролю в країні, розповісти про державну політику в галузі M&A, податкове планування, найостанніші судові прецеденти, технології та досвід участі в корпоративних конфліктах тощо. Мусимо визнати, що в основному цієї мети було досягнуто. Доповіді деяких експертів викликали справжній ажіотаж та зірвали гучні оплески. Втім, зал чомусь не радував доповідачів великою кількістю запитань, мабуть сподіваючись надолужити втрачену можливість спілкування під час обіду чи перерви на каву.

Перша сесія форуму, яка відкрилася виступом Анатолія Балюка, голови державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України, запропонувала учасникам загальний огляд угод M&A за першу половину 2006-го року, а також інформацію про владну політику у сфері злиттів та поглинань.

Анатолій Балюк відзначив, що ситуація на ринку злиттів та поглинань залишається доволі неоднозначною та складною. Корпоративне управління та системи обліку власності в Україні дуже недосконалі. "Нам, кров з носа, потрібен закон про акціонерні товариства, проект якого багато років лежить у Верховній Раді. Ми дуже сподіваємося, що цей закон нарешті вдасться прийняти і що це трапиться на найближчій сесії парламенту", — наголосив Анатолій Балюк. Втім, було сказано й про те, що загалом ринок M&A доволі динамічний і швидко розвивається тому є всі підстави бути оптимістами. Головне — дотримуватися чіткої політики і рухатися у визначеному напрямку.

Про політику Національного банку України та консолідацію банківської системи розповів Володимир Міщенко, директор центру наукових досліджень НБУ. Зокрема, він відзначив, що процес такої консолідації притаманний кожній розвиненій країні з ринковою економікою. Говорилося про необхідність підвищення конкуренції серед українських банків, що призведе до таких позитивних наслідків:

  • зниження відсоткових ставок на кредити;
  • покращення якості послуг, які надаються банками;
  • збільшення кількості можливих сервісів і т. п.

Проте, як відзначив Володимир, досягнути таких результатів можливо лише за умови недопущення на ринок України несумлінних конкурентів.

На жаль, учасникам та гостям форуму так і не вдалося дочекатися Валентини Семенюк, голови фонду держмайна України, яка повинна була розповісти про плани та перспективи приватизації у 2007-му році.

Друга сесія форуму повідала учасникам про злиття та поглинання у банківській сфері (яка, до речі, зайняла перше місце за кількістю договорів про злиття та поглинання у першому півріччі 2006-го (7 угод) та їх загальною вартістю ($2468,3 млн), а також про страхові компанії та IPO.

У третій сесії говорилося про найсучасніші технології угод M&A. Однією з найцікавіших у цій сесії виявилася доповідь Валерія Тутихіна, голови президії колегії адвокатів "Джон Тайнер і партнери", про розрахунки по угодах M&A та найсучасніший досвід у цій сфері. Зокрема йшлося про такі проблемні питання, як біла та сіра ціна за активи компанії, взаємна недовіра сторін під час укладання угоди, недосконалість судової системи, яка іноді не може справедливо прийняти рішення про правоту тієї чи іншої сторони тощо. "Поки будь-хто може піти в суд і отримати потрібне рішення за $50 тисяч — закони не мають ніякої сили і значення", — наголосив він, окресливши цим основну проблему невиконання угод та сферу для маніпуляцій.

Проте, найбільше захоплення учасників викликала остання (четверта) сесія форуму, яка стосувалася корпоративних конфліктів та захисту від так званих "недружніх поглинань". Першим виступив Вадим Поляков. Він розповів про найсучасніші технології захисту компанії від захоплення. Основна проблема була окреслена дуже просто і логічно: "Найшвидший спосіб виходу на ринок — це купівля готового бізнесу, а найдешевший спосіб купівлі — це захоплення". Саме через це існує так багато рейдерів та недоброчесних осіб, які різними способами прагнуть відібрати у власника його законний бізнес. І на шляху до подолання цієї проблеми в Україні ще майже нічого не зроблено. "Не існує універсального рішення, яке могло б допомогти кожному, — наголосив Вадим Поляков, — але це зовсім не означає, що слід відмовитися від захисту власного бізнесу". Корисними для учасників виявилися приклади незахищених структур бізнесу, які дуже легко захопити і їхні захищені альтернативи.

Не менш захопливою стала доповідь Олега Осипенка, генерального директора консалтингової компанії "Рінкон-Гамма", який розповів про експертний досвід сучасних тенденцій щодо корпоративних конфліктів у Росії. Зокрема, він пояснив аудиторії, які позитивні наслідки мала популяризація рейдерства серед широких мас. "Про що багато говорять — з тим легше боротися", — наголосив він.

Загалом, форум відбувся успішно і досягнув основних поставлених перед учасниками та організаторами цілей. Будемо сподіватися, що традиція проводити подібні заходи в Україні не зникне, а навпаки — посилиться. В свою чергу бажаємо успіхів організаторам форуму: журналу "Слияния & Поглощения" та компанії Conference house.

Ярослав Федорак, MCUa.



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
КНИГИ ДЛЯ РОЗВИТКУ:
Переваги поразокПереваги поразок
Принцип мозаїки. Шість навичок дивовижного життя і карєриПринцип мозаїки. Шість навичок дивовижного життя і карєри
Одна справа. На диво простий рецепт неперевершених результатівОдна справа. На диво простий рецепт неперевершених результатів

МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua

Менеджмент.Книги

телеграм-канал Менеджмент.Книги Менеджмент.Книги — новинки, книжкові огляди, авторські тези і цінні думки з бізнес-книг. Підписуйтесь на телеграм-канал @books_management



➥ Дякую, я вже підписана(-ий)