РЕЦЕНЗІЇ | Огляд книги 24 березня 2021 р.

Навіщо «пасти котів»: тонкощі керування програмістами

Джерело: Mind.ua

Про дві різні «породи» — програміст та керівник-програміст — у книзі Дж. Генка Рейнвотера (J. Hank Rainwater) «Як пасти котів» (Herding Cats: A Primer for Programmers Who Lead Programmers).

Бекграунд. Автор книги Дж. Генк Рейнвотер, як ви вже здогадались, програміст. Одного разу, після багатьох років розробок програм Fortran на перфокартах та взагалі у сфері науки та інженерії, йому довелось стати керівником та управляти процесом створення програмного забезпечення для страхової індустрії в компанії Risk Sciences Group в Атланті, штат Джорджія. Це людина з великою кількістю інтересів та умінь, які лише допомагають йому бути професіоналом. Несподівано для людини з освітою математика та фізика, Генк має ще й диплом магістра теології та навіть провів декілька років бувши одночасно пастором та вчителем за кордоном та в США.

Як програміст та людина з лідерськими якостями, Генк Рейнвотер ділиться ними у книзі «Як пасти котів», розповідаючи там усе те, в що вірить сам.

Сюжет. Чому книга називається «Як пасти котів», хоча мова йде аж ніяк не про домашніх улюбленців, а про часозатратну та доволі складну професію? Виявляється, для програмування як раз потрібна одна з головних котячих рис: «дивакувата схибленість», тож таке порівняння більше не видається дивним. З огляду на те, що наші «котики» часто працюють в команді, а не самотужки, доводиться пасти тих самих котів. Тут нам і стає в пригоді книга Генка Рейнвотера.

Спершу автор розповідає, як же звикнути до нової ролі керівника, адже це важко, якщо до цього ти відповідав лише за свою частину роботи, а тепер тобі потрібно направляти й усіх інших. У цьому допоможе авторська класифікація котів. Коротким цей список не назвеш, але ось деякі породи: «архітектор», «мінімаліст», «іграшковий майстер», «невіглас», «митець». Останній, наприклад, дуже любить власне процес написання коду та вважає це справжнім мистецтвом, хоча не завжди є тим самим геніальним рішенням ваших проблем. Не зважаючи на кількість цих типів, автор не виділяє жодного ідеального, чим демонструє, що вам потрібні різні люди, а ваше завдання — це спробувати розпізнати в ваших працівниках риси, притаманні певному типу, та зуміти коректно скоординувати їхні дії.

Також вам не варто забувати, що посада керівника усе ж будує деякі бар’єри між вашими колегами-друзями та вами. Не забувайте, що дружба — це не привід закривати очі на помилки та проступки. У цей же час не починайте діяти та вирішувати будь-які проблеми в команді, не вислухавши ваших підлеглих.

Далі ви ознайомитесь з іншими розділами, які, можливо, не очікували побачити в книзі про лідерство. Зазвичай вам розповідають, як чудово керувати людьми, та що це легко зробити, дотримуючись лише порад книги, яку тримаєте в руках. Що ж, на щастя, автор сам програміст та керівник, і це допомагає йому чітко усвідомлювати: творчими та навіть помішаними на своїй справі людьми важко керувати. Ось тут ми знайомимось з «темною стороною лідерства», яка знову проілюстрована породами керівників, проте вони викликають лише смуток. Наприклад, «диктатор», як можна зрозуміти за назвою, «скаже вам не тільки що робити, але і як це зробити».

Якщо згадати порівняння програмістів з котами, то стає зрозуміло, що людині цієї професії не можливо віддати чітку команду «сидіти», тож такий лідер з часом почне викликати у підлеглих бажання реалізуватись з іншим керівником, що буде надавати простір для творчості.

Наостанок, напевне, головна думка всієї книги: будьте лідером, а не керівником, особливо зі схильностями до надмірного контролю. Автор наводить приклад: керівник скаже: «Що мені потрібно зробити сьогодні?», лідер подумає: «Як допомогти іншим досягти успіху сьогодні?». Ваше завдання — навчитись делегувати справи так, щоб механізм вашого відділку працював без збоїв та якісно, а не просто іншими руками виконувалась ваша робота.

Вам сподобається, якщо: ви маєте намір прочитати книгу про керування людьми конкретної професії, де ви розберетесь в деталях управління з підказками по організації робочих процесів. Ви готові та серйозно вирішили прокачати свої лідерські навички.

Вам не сподобається, якщо: ви чекали більше загальних порад, ніж нішевих. Безумовно, серед усіх порад можна знайти ті, які ви зможете застосувати й в керівництві людьми інших професій, але для цього їх доведеться дещо адаптувати. Якщо вам не хочеться нічого додумувати — це не для вас.

Головна причина прочитати: ви — програміст й щойно визирнули зі свого техно-світу та дізналися, що тепер вам доведеться керувати ще й іншими людьми, так само, як і ви, захопленими цим світом. Для цього ви вирішуєте прочитати книгу, від людини, яка здолала, такий самий шлях і готова поділитись досвідом. Тут ви шукаєте не лише поради в стилі «знайдіть індивідуальний підхід до кожного підлеглого», а також хочете почитати про усі тонкощі організації робочого процесу та на додачу про спілкування з власним начальником. Ви готові дізнатись, що можете стати не надто хорошим лідером і волієте знати основні ознаки порід таких лідерів. Це все про вас? Що ж, купуйте та вивчайте.

Рішення. Практичні поради від 23 людей, які змінили світРішення. Практичні поради від 23 людей, які змінили світ
Як вижити серед токсичних людейЯк вижити серед токсичних людей
Одна справа. На диво простий рецепт неперевершених результатівОдна справа. На диво простий рецепт неперевершених результатів