Чи вкладати гроші в компанію: Питання від Уоррена Баффетта

Чи вкладати гроші в компанію: Питання від Уоррена БаффетаІвестиції Уоррена Баффетта (Warren Buffett), одного з найвідоміших інвесторів у світі, як правило, надзвичайно вдалі. Наприклад, вкладені в компанію Berkshire Hathaway $10 тис. за 40 років перетворилися на $30 млн. У чому ж полягає успішна інвестиційна стратегія Баффетта? Перш ніж вкладати гроші в ту або іншу компанію, на думку Баффета, потрібно задати собі декілька важливих питань.

1. Чи достатньо високі результати показувала компанія в минулому? Величину під назвою “рентабельність акціонерного капіталу” (ROE) можна розглядати як повернення вкладених у компанію інвестицій. Тому, перш ніж вкладати гроші в організацію, необхідно простежити, як змінювалася дана величина протягом певного часу. Тут недостатньо подивитися на ROE за останній рік, як це нерідко роблять інвестори-початківці. Потрібно простежити, як вона змінювалася в компанії протягом як мінімум 5-ти, а краще – 10-ти років. Крім цього, необхідно порівняти дану компанію (за рентабельністю) з іншими, працюючими в тому ж секторі ринку.

2. Скільки в компанії боргів? Баффетт уважає, що потрібно визначити відношення суми всіх заборгованостей компанії до її акціонерного капіталу. Ця величина показує, у якій пропорції організація використовує власний капітал і позикові кошти, щоб фінансувати свої витрати. Що вище цей показник, то більшою мірою діяльність компанії оплачується із грошей, узятих у борг. Баффетт воліє вкладати гроші в компанії, які не позичають великі суми й генерують прибуток в основному з акціонерного капіталу.

MUST READ:  Притча: Чернець і страж

3. Чи велика маржа прибутку, чи збільшується вона? Прибутковість, а виходить, і привабливість компанії для інвесторів залежить не тільки від хорошої маржі, але й від стабільності її росту. Отже, перед тим як вкласти гроші в організацію, необхідно переглянути статистику на предмет того, як змінювалося відношення чистого прибутку до продажів мінімум за п’ять років.

4. Скільки років компанії? Уоррен Баффетт, як правило, розглядає у якості об’єкта для вкладення коштів лише ті компанії, ринковий стаж яких більше 10-ти років. Вкладаючи гроші в організації, що витримали випробування часом, інвестор знижує свої ризики. Тому, перш ніж прийняти остаточне рішення про інвестування, потрібно вивчити історію компанії й оцінити її здатність збільшувати акціонерну вартість. Втім, не варто вважати, що успішне функціонування фірми в минулому автоматично гарантує прибуток у майбутньому.

5. Чи унікальна продукція компанії, чи не є вона товаром масового споживання? Баффетт уважає цей пункт одним із найважливіших. Він уникає вкладати гроші в компанії, які виробляють продукцію, дуже схожу на товари конкурентів, або покладаються винятково на масовий попит. На його думку, необхідно інвестувати у фірми, які мають яскраво виражену конкурентну перевагу.

MUST READ:  Проблема генія, або Чому бути розумним погано для бізнесу

6. Яка вартість компанії? Знайшовши відповіді на попередні п’ять запитань, інвестор повинен визначити дійсну вартість компанії (проаналізувавши її активи, прибуток, витрати) і поточну ринкову капіталізацію. Якщо реальна вартість буде принаймні на 25% вище, ніж ринкова капіталізація, то, на думку Баффетта, у цю компанію варто вкладати гроші.

За матеріалами журналу “Управління компанією”