5 найсмішніших компаній України

5 найсмішніших компаній УкраїниЯк відомо, бізнес — переважно справа серйозна. Але коли у засновників є почуття гумору і частка здорового сарказму, гроші заробляти стає легше. Видання “Forbes Україна” підібрало п’ять компаній зі смішними назвами, які створені і працюють в Україні.

«Роги і Копита»

У Мелітопольському районі Запорізької області в 2006-му році зареєстровано кооператив «Роги і Копита», що управляє нерухомістю. Засновників не знітила доля підприємства з однойменною назвою зі знаменитого твору Іллі Ільфа та Євгена Петрова «Золоте теля», написаного ще в 1931-му році. Великий комбінатор Остап Бендер створив «Роги і копита» «для нужд гребеночной и мундштучной промышленности», а насправді — для прикриття своєї діяльності з пошуку компромату на мільйонера Корейка. Кінець бізнесу був сумним. Зіц-голова Фунт, найнятий в якості виконавчого директора контори, сів у в’язницю. Мелітопольським кооперативом керує депутат Фруктовської сільської ради Сергій Пархоменко.

«Донт ворі бі хеппі»

Назва фірми — транслітерація англійського виразу “Don’t worry be happy”, популяризованого персонажами Тімоном і Пумбой з мультфільму «Король Лев». У перекладі — «Не хвилюйся, будь щасливий». Маркетингова компанія з такою назвою була заснована в 2008-му році Тарасом Гуртовенко і Романом Алексишиним у Києві. Щоправда, згідно з реєстром судових рішень, один із партнерів бізнесу перестав «відчувати щастя» і вже кілька років судиться із заснованим ним же підприємством, вимагаючи виключити його з переліку власників. Можливо, це через те, що в декларації, поданій підприємством за 2010 рік, стоять одні нулі.

MUST READ:  Нова гра "Найближча книга"

«Лав ноу секс»

У кінці 2005-го року відомий італійський психолог Антоніо Менегеті заснував у Рахівському районі Закарпатської області компанію «Лав ноу секс». Назва — транслітерація з англійської love no sex — любов без сексу. Підприємство займалося пошиттям верхнього одягу і нижньої білизни. Однак бізнес італійця в Україні не пішов. Вже в 2009-му році підприємство було ліквідоване. Менегеті — засновник онтопсихології, маргінальної течії, яка проповідує психічне здоров’я та успішність людини. Критики називають цю науку психокультом і альтернативою релігійної секти.

«Кін-дза-дза»

У Києві є компанія з назвою «Кін-дза-дза», що торгує алкогольними напоями. Заснували її в 2005-му році шанувальники творчості Георгія Данелія, який зняв однойменний фільм у 1987-му. Підприємство випускає горілку під торговою маркою Gravitsapa. Мабуть, філософський сюжет про дядю Вову і студента Гедевана, які потрапили на планету Плюк і перейнялися пошуком місцевого палива — гравіцапи — для повернення додому, було витлумачено як наслідок узливання. Навіть пляшку українські виробники горілки стилізували під пепелац — космічний корабель плюкан (місцевих жителів). Компанію, контрольовану кіпрським офшором Artanex limited, очолює Валентина Крижня — колишній директор Коростишівського спирткомбінату, розташованого в Житомирській області.

MUST READ:  Ведмеді, верблюди та Іцхак Адізес

«Продані коні»

У 2004-му році в Луганській області був створений кінноспортивний клуб «Продані коні», який до цього часу управляє стайнею на 76 голів і тренувальним депо на 30 голів. Лексична гра у назві стає зрозумілою, якщо поглянути на засновників клубу. Це голова луганського кінноспортивного комплексу «Колос» Леонід Соєнко і Петро Продан — рідний брат Юрія Продана, колишнього міністра палива та енергетики (2007-2010 роки). Петро, як і його брат, пов’язаний з енергетикою. Він очолював компанію «Луганське енергетичне об’єднання», потім був головою вугледобувного холдингу «Донбасантрацит».