Переваги та недоліки стратегії

Переваги та недоліки стратегіїБудь-яка дискусія про стратегію неминуче закінчується «внічию», тому що на кожну стратегічну перевагу знайдеться своя слабка сторона або недолік. Автори книги “Стратегічне сафарі. Екскурсія по нетрях стратегічного менеджменту” (Strategy Safari: A Guided Tour Through The Wilds of Strategic Management) пропонують поглянути на сутність стратегії, аналізуючи її переваги і недоліки у різних системних розрізах.

1. «Стратегія задає напрямок»

Перевага. Основний сенс стратегії — вказувати організації надійний курс розвитку в існуючих умовах.

Недолік. Стратегічний курс може, як шорами, затулити потенційні небезпеки. Проходження наперед встановленим курсом у незнайомій акваторії — вірний спосіб «зустрітися» з айсбергом. Напрямок має величезне значення, але іноді більш доцільно знизити швидкість, уповільнити хід, уважно, але не дуже далеко вдивляючись вперед, звертаючи увагу на те, що відбувається навколо, щоб у потрібний момент змінити поведінку.

2. «Стратегія координує зусилля»

Перевага. Стратегія сприяє координації діяльності. У відсутності стратегії в організації запановує хаос, коли менеджмент «тягне віз» в різні сторони.

MUST READ:  Як Disney залучає повторних відвідувачів

Недолік. Надмірна координація прикладених зусиль веде до воцаріння «групового мислення» та втрату периферійного зору, завдяки якому ми нерідко зауважуємо нові можливості. Прийнята стратегія тяжіє над організацією, пронизуючи кожну її клітинку.

3. «Стратегія характеризує організацію»

Перевага. Стратегія відображає в загальних рисах характер організації і демонструє її відмітні особливості. Стратегія дає не лише ключ до спільного розуміння організації, але й зручну можливість розібратися в тому, як вона «веде справи».

Недолік. Визначення організації через її стратегію може виявитися занадто спрощеним, аж до використання стереотипів, в результаті чого залишаються непоміченими розмах і складність системи.

4. «Стратегія забезпечує логіку»

Перевага. Стратегія усуває невизначеність і забезпечує порядок. У цьому сенсі вона на кшталт теорії, що спрощує та пояснює світ і полегшує дію когнітивної структури.

Недолік. Ральф Уолдо Емерсон говорив, що «дурна логіка — це примара, яка переслідує недалеких людей». Творчість не терпить послідовності — творець знаходить нові поєднання явищ, що дотепер вважалися несумісними. Будь-яка стратегія, як і будь-яка теорія, є спрощенням, яка неминуче спотворює реальність.

MUST READ:  Як навчитися інтегративному мисленню (бізнес-модель Боба Янга)

Бізнес-цитатник — найкращі ідеї з бізнес-книжок.