Довіра — основа величі

Довіра має кілька визначень, але мені подобається думати про неї як про впевненість у людині, групі людей або системі в умовах невизначеності та ризику. Довіряючи комусь, ми відчуваємо комфорт від того, що інша сторона піклуватиметься про наші інтереси чесно і компетентно. Немає жодних гарантій, що нашу довіру не зрадять. Довіра завжди пов’язана з ризиком зради — можливістю того, що інша людина або організація скористається нею для своєї вигоди.

Але, тим не менш, ми продовжуємо довіряти. Довіра означає ризик, який нам доведеться прийняти, аби рухатися далі. Довіра — це ключ до побудови стосунків. Довіра — та ціна, яку ми платимо, коли хочемо захопити людей, пробудити в них творчу жилку і бажання наполегливо працювати. Як дуже влучно висловився Воррен Бенніс (Warren Bennis), «…довіра — це мастило, яке дає змогу крутитися коліщаткам корпоративного механізму».

Для компаній довіра виступає у двох основних формах. Одна з них — зовнішня довіра між компанією та її клієнтами. Чи буде компанія підтримувати свої продукти? Якщо щось піде не так, чи будуть її співробітники приймати правильні рішення? Споконвіку бізнес залежав від зовнішньої довіри і доброї волі, необхідних для процвітання торгівлі. По суті, слово «кредит» походить від латинського credere і означає «вселяти довіру, довіряти».

Друга форма — внутрішня довіра серед співробітників, менеджерів і керівників вищої ланки. Втілюючи організаційну систему і культуру, вона (ця форма) будується на основі довіри персоналу до керівництва і шанобливого ставлення лідерів організації до своїх співробітників. Не дивно, що ця форма є ключовим принципом визначення найкращого роботодавця.

MUST READ:  Люди VS Наймані працівники

Усі ми не раз стикалися з численними рейтингами компаній, оголошених найкращими роботодавцями. Журнали, що публікують ці рейтинги, полюбляють згадувати всілякі пільги та додаткові зручності для співробітників на кшталт безплатного печива, кавомашин, батутів і альпіністських стінок. Цей невдалий образ дезінформує читачів, оскільки створює таким компаніям імідж готелів мережі Club Med. Я розмовляв із представниками кількох організацій, що займаються складанням подібних рейтингів, і хочу виправити це враження. Звісно, опис приємних бонусів, що очікують на робочому місці, приваблює читачів, але такі принади якщо й мають значення, то вельми невелике. Справжня причина, через яку компанія стає найкращим роботодавцем, криється зовсім в іншому. Причина дуже проста — це довіра.

Як казав мені директор із маркетингу SAS Institute (компанії з розробки ПЗ для бізнес-аналітики, що незмінно входить до рейтингів найкращих роботодавців) Джим Девіс (Jim Davis):

«Журнали люблять здіймати галас навколо всіляких бонусів і пільг. Зазвичай вони малюють картину, як співробітники стрибають у повній м’ячів кімнаті, або щось подібне. Але це лише мала частина того, що робить компанію видатним роботодавцем».

Але що необхідно робити, щоб ним стати? Девіс відповідає на це цілою купою запитань:

«Чи можуть топ-менеджери довести до відома співробітників стратегічний напрямок розвитку компанії? Чи існують можливості просування по службі? Чи вдалося вам створити умови, що дають змогу людям розкрити всі свої здібності? Адже саме так виникають інновації».

Глава NetApp Том Джорженс (Tom Gorgens) заявляє приблизно те саме:

«Журнали із задоволенням пишуть про всілякі витребеньки на кшталт масажу для домашніх улюбленців або безкоштовних обідів. Але в нас нічого подібного немає. І це на краще, оскільки в центрі уваги компанії — створення атмосфери довіри та формування стійкої корпоративної культури, що підтримує співробітників. Тому, з нашої точки зору, ми не є чудовим місцем для роботи, оскільки нам ліньки витрачати на це зусилля. Насправді — і я хочу абсолютно недвозначно заявити про це — культура довіри, завдяки якій ми посідаємо високі місця в цих рейтингах, водночас дає нам змогу вигравати конкурентну боротьбу на ринку. Досі жодній компанії ще не вдавалося бути відмінним роботодавцем напередодні банкрутства».

Може здатися, що довіра — надто абстрактне поняття, коли йдеться про її фінансову вартість. Але, як довели результати наукових і маркетингових досліджень, гідність, повага, гордість і довіра, що породжується цими почуттями, приносять цілком матеріальний прибуток та істотне зростання результативності.

MUST READ:  Секрет ситуационной этики

Джерело«The Soft Edge»

Ілюстрація: shutterstock.com