Сет Годін: Блокування реклами, або Коли прокинуться рекламодавці

Один із найпопулярніших у світі маркетологів, автор кількох бізнес-бестселерів Сет Годін (Seth Godin) у своєму блозі пояснює, що таке справжній маркетинг і чому блокування реклами — це природна реакція втомленого споживача.

Все більше і більше людей блокують рекламні банери в своїх браузерах.

Звичайно, люди блокували рекламу завжди, ігноруючи її.

П’ятнадцять років тому, коли я почав писати про нові правила маркетингу (Permission Marketing), я зазначив, що коли реклама не обов’язкова, тільки та реклама, якої чекають, яка сприймається як адресована саме вам, яка адекватна, матиме ефект.

У рекламодавців було п’ятнадцять років на те, щоб продемонструвати стриманість і самообмеження. У них була можливість не стежити за поведінкою людей в інтернеті, не вставляти постійно там і сям рекламні вікна, а головне — показувати ту рекламу, яку ми дійсно хочемо бачити.

На жаль, це, мабуть, була надто складна вимога. І в результаті невтомної гонки по низхідній користувачі взяли справу у свої руки — і за допомогою кувалди відрубують взагалі всю рекламу. Важко розробити «білий список» рекламодавців, важко створити блокувальник реклами, який блокуватиме тільки егоїстичні і дратівливі банери. І якщо деякі рекламодавці взяли на озброєння принцип «Якщо це законно і дешево, вперед», то нове покоління блокувальників реклами виходить із принципу «видаляємо все».

MUST READ:  У бізнесу „немає слів”...

Ці програми підривають фундаментальний принцип медіа, якому вже сто років: безкоштовний контент в обмін на увагу. Держава контролювала рекламу на телебаченні, а вартість паперу теж служила певним контролем якості для журналів і газет. Але в інтернеті все більше людей приходять до думки, що угода просто нікуди не годиться, і вони в односторонньому порядку від неї відмовляються. Вони не сумують за рекламою та за стеженням за собою.

Це підкреслює, що фундаментальні принципи зростання бізнесу сьогодні такі:

  • Кращий маркетинг — це не реклама, а добре зроблений і видатний продукт.
  • Кращий спосіб вступити в контакт з користувачами — це поступово, з часом добитися привілеї контактувати з ними.
  • Робити продукти для ваших клієнтів набагато ефективніше, ніж шукати клієнтів під ваші продукти.
  • Горизонтальне поширення ідей (від людини до людини) набагато ефективніше, ніж вертикальна реклама за принципом «зверху вниз».
  • Справа не в кількості даних. Дані повинні служити конкретним обіцянкам.
  • Маючи стандартні продукти і нічого більше, крім занудной реклами та шуму, не побудуєш прибутковий бренд.
  • Медіа, котрі як і раніше ставляться з повагою до своєї рекламі (як Vogue), і далі будуть процвітати, бо найкраща реклама — це реклама, за якою сумуєш, коли її більше немає.
MUST READ:  Корпорації нарешті звернули увагу на ринок інтернет-реклами

Медіакомпанії завжди служили пану, який оплачує рахунки — рекламодавцю. У якийсь момент рекламодавці прокинуться і вирішать вести бізнес по-новому. Я думаю, що тоді медіа, на які ми всі покладаємося, теж зміняться. А поки що, здається, багато онлайн-споживачів вже ситі всім цим по горло.

За матеріалами “Идеономика”

Ілюстрація: Shutterstock