П’ять ключових стадій творчого процесу

Творчий процес часто розглядається як хаотичний і випадковий. Також багато хто вважає, що створювати щось нове можуть лише люди з певними навичками і талантами. Деяка частка істини в цьому є, але 95% успіху в творчості залежать цілком і повністю від працьовитості, терпіння і свідомого розвитку.

До ключових стадій творчості входять: споживання інформації; мозковий штурм; критичне мислення; інкубаційний період; створення.

Якщо приділяти кожній стадії достатньо уваги, то за деякий час цей процес стане автоматичним, що зробить із вас професіонала своєї справи. Так, комусь і справді дано все це від природи або внаслідок закладених у дитинстві навичок, але фактично будь-хто може стати творчим лише за допомогою щоденної практики і наполегливої роботи над собою.

Також пам’ятайте, що творчий процес — аж ніяк не лінійний. Стадії можуть мінятися місцями, ви також можете повертатися до деяких із них час від часу, аби щось виправити.

1. Споживання інформації

Включає в себе все, що ми читаємо, чуємо, відчуваємо на смак, чіпаємо, нюхаємо. Будь-яка інформація може в підсумку виявитися вкрай корисною.

Інформація в контексті творчого процесу є двох видів:

  • Хаотичне споживання: коли ви не знаєте, чого хочете і споживаєте все підряд.
  • Вибіркове споживання: коли ви читаєте, наприклад, книгу про оптимізацію бізнес-процесів, тому що виникли проблеми з операційним управлінням у вашій компанії.

Обидва підходи відмінно доповнюють один одного. Що більше ви споживаєте інформації, то більше натхнення можна знайти. Натхнення — невловима річ. Ніколи не знаєш, звідки воно прийде.

MUST READ:  Кілька способів підлестити клієнтові

Коли вам говорять, що начитаний і розумний чоловік — не завжди одне і те ж, це правда. Але не можна бути розумним, якщо ви не начитані. Можна бути спритним, оригінальним, але не розумним. Ви ніколи не станете хорошим письменником, якщо прочитали лише дві книги в житті.

2. Мозковий штурм

Мозковий штурм у нашому випадку — це коли ви спожили інформацію (перша стадія) і пробуєте її об’єднати таким чином, яким ще ніхто цього не робив.

На цій стадії ви просто відпускаєте свою уяву на волю і не критикуєте її за дурість і абсурдність ідей. Ніяких правил, ніяких обмежень.

Візьміть аркуш і ручку і напишіть якомога більше ідей, які прийдуть у голову протягом 15-20 хвилин. Станьте трохи божевільним. Не оцінюйте і не цензуруйте ідеї.

Мозковий штурм дозволяє не тільки отримати десятки відмінних ідей, але і тренує ваше творче мислення. Не можете назвати себе креативною людиною? Застосовуйте протягом тижня мозковий штурм і вже за кілька днів побачите, наскільки багатою є ваша уява.

3. Критичне мислення

Тепер, коли у вас є маса дивних і не дуже ідей, прийшов час оцінити їх критично.

На цій стадії ви оцінюєте сильні і слабкі сторони будь-якої ідеї:

  • Які ресурси в мене є, аби втілити ідею в життя?
  • Якою буде найважча перешкода, пов’язана з ідеєю?
  • Що найгірше може статися, якщо ідея виявиться неправильною?
MUST READ:  Несподівані факти зі світу бізнесу, про які ви, можливо, не знали

Швидше за все, переважна більшість ідей будуть відкинуті на цій стадії, однак ті, що залишаться, будуть цінними.

Ми маємо схильність переоцінювати якість своїх ідей. Ставлячись до них як до своєї дитини, нам здається, що вони — найкраще, що можна створити. Тому дана стадія креативного процесу так важлива. Ви зрозумієте, що працює, а що ні.

4. Інкубаційний період

Це період, коли вам потрібно взяти невелику паузу і відпочити. Для когось «невелика пауза» означає 1-2 дні, а комусь потрібно буде виїхати з міста на кілька тижнів.

Чому це так важливо? Творчий процес настільки складний із тієї причини, що вимагає то величезної завзятості, то відпочинку. На даний момент вам потрібно припинити тиснути на проблему і дозволити їй з’явитися самій.

Інкубаційний період закінчується, коли вам у голову несподівано приходить чудова ідея і ви розумієте, що можете використовувати її для вирішення свого завдання.

5. Створення

Отже, ви зважилися, наприклад, відкрити свій бізнес. Починайте діяти. Швидше за все, перша спроба буде незграбною, але це нормально. Головне на даному етапі — почати і не дозволяти страху зупинити вас.

Надалі всі стадії можуть повторюватися в хаотичному порядку. Якщо ви, наприклад, пишете книгу, то вам потрібно буде знову і знову споживати нову інформацію, проводити мозкові штурми, використовувати критичне мислення і брати паузу.

За матеріалами 4brain

Ілюстрація: Baimieng / Shutterstock.com