Притча: Слон і мотузка

Якось мандрівник, потрапивши в Індію, півдня спостерігав, як місцевий житель перевозить на слоні колоди і каміння, щоб поновити свій будинок. Величезний сірий звір був просто неймовірно сильним — здавалося, що не всяка вантажівка може перевозити такі вантажі.

Але настав час відпочити. Індієць ретельно прив’язав слона за ногу до кілочка у дворі будинку… звичайною мотузкою.

— Цього слона треба прив’язувати, аби він не пішов і не нашкодив. Це неслухняний слон, — примовляв індієць.

— Ви, мабуть, жартуєте, — сказав мандрівник, — хіба мотузка утримає слона, якщо він захоче піти? Він такий сильний — він легко порве її.

— О, ні, — засміявся індієць, — цю мотузку він ні за що не зможе порвати.

— Це що, якась спеціальна мотузка? — Зацікавився приїжджий. — Із чого вона зроблена?

— Зі звичайної пеньки. Але так — це спеціальна мотузка, — відповів індієць. І став розповідати.

MUST READ:  Притча про двох торговців цукерками

Зовсім маленького слоненя прив’язують до кілочка звичайною пеньковою мотузкою. Слоненя, природно, не хоче залишатися на одному місці — йому це просто нудно. Але мотузка не пускає. Слоненя намагається порвати мотузку — але він же ще зовсім маленький, а мотузка надто міцна для нього. Скоро слоненя остаточно переконується в цьому — і припиняє спроби. Адже у слонів хороший інтелект і відмінна пам’ять. Все як у людей.

Потім слоненя виростає, стає величезним і потужним слоном, може з ранку до ночі тягати величезні камені і колоди. І день у день його прив’язують до кілочка. Такою самою мотузкою, якою його прив’язували в дитинстві.

І слон добре пам’ятає, що він не може порвати цю мотузку. Марно навіть намагатися — адже в дитинстві він вже зробив так багато спроб…

Ілюстрація: TTphoto / Shutterstock.com