Чим стратегія відрізняється від тактики?

Близько 2500 років тому китайський військовий стратег Сунь Цзи написав «Мистецтво війни». У ній є фраза: «Стратегія без тактики — це найповільніший шлях до перемоги. Тактика без стратегії — це шум перед поразкою».

Якщо говорити спрощено, то стратегія відповідає на питання «Що?», тактика відповідає на питання «Як?». Але не все так очевидно.

Варто зазначити, що стратегія і тактика не розходяться один з одним, вони знаходяться в одній площині.

  • Стратегія визначає ваші довгострокові цілі і те, як ви плануєте їх досягти.
  • Тактика набагато більш конкретна і часто орієнтована на менші кроки і більш короткі тимчасові рамки на цьому шляху. Вони включають найкращі практики, конкретні плани, ресурси тощо. Їх також називають «ініціативами».

Ось ще три важливих моменти:

  • Стратегія незмінна і довгострокова, в той час як тактика може змінюватися в залежності від стратегічних завдань.
  • Стратегія і тактика працюють разом як засоби досягнення мети. Якщо ваша стратегія — піднятися на гору, одним із ключових компонентів стратегії може бути рішення, з якого боку гори ви повинні почати сходження на неї. Ваша тактика — це те, яке обладнання ви купите, що візьмете з собою, повний план поїздки і т.д.
  • Стратегія і тактика завжди мають бути узгоджені між собою. Вам може подобатися конкретний проект (тобто тактика), але виконувати його варто тільки в разі, якщо він погоджується з вашою довгостроковою стратегією. Словом, тактику можна міняти часто (якщо вона не відповідає вимогам стратегії), тоді як зміна стратегії займе безліч сил і часу.
MUST READ:  Чому відсутність помилок – фатальне явище для вашої компанії

Варто пам’ятати, що стратегія має бути послідовною, це немов величезний корабель. Тоді як тактику можна міняти, аби правильно слідувати стратегії.

За матеріалами 4brain