«Найудачливіший дурень» Америки: Історія Тімоті Декстера

Тімоті Декстер (Timothy Dexter) народився 22 січня 1747 року в місті Мадлен, штат Массачусетс. Спочатку він працював фермером, а потім став учнем кожум’яки. Коли йому виповнилося двадцять, він поклав у кишеню всі свої заощадження, що становили всього лише дев’ять доларів, і переїхав у розвинене місто Ньюберіпорт, де познайомився і одружився на 31-річній заможній удові Елізабет Фротінгем.

Декстер уявив себе блискучим бізнесменом. Витрачаючи гроші своєї дружини, він робив те саме, що і інші бізнесмени, — купував акції. Але не розуміючи, які акції потрібно купувати, він просто купував дешеві. Їх ціна якимось чином росла, і Декстер продавав їх із прибутком для себе.

Конкуренти насміхалися над напівписьменним Декстером і забавлялися тим, що давали йому безглузді поради. Один торговець сказав Декстеру, що островам Вест-Індії, де колонізація йшла повним ходом, були дуже потрібні пательні, рукавиці і Біблії.

Не маючи й гадки про те, що на цих островах дуже спекотно, Декстер скористався порадою і купив більше 40 000 пателень, 40 000 пар рукавиць та 40 000 Біблій і відправив їх туди на кораблі. А потім став чекати, коли йому посміхнеться удача.

MUST READ:  Як досягти успіху в бізнесі

І Декстеру дійсно неймовірно пощастило: коли його вантаж прибув до островів Вест-Індії, там якраз зароджувався релігійний рух, і його Біблії купили з 100%-им прибутком. Йому пощастило ще більше, коли російські торговельні кораблі завітали до портів Вест-Індії і наказали своїм агентам негайно купити всі рукавиці до останньої пари.

Пательні ж лежали без діла на складі до тих пір, поки один винахідливий фермер не винайшов, що з них можна робити ідеальні шумівки для перекладання риби в цистерни. Так були продані з прибутком і всі пательні. Ці дивовижні операції принесли Декстеру статок у 150 000 доларів, що зробило його неймовірно багатим.

Інші торговці міста дуже заздрили неймовірній удачі Декстера і вирішили розорити його, умовивши вкласти всі свої гроші в вугілля, а потім переправити його в Англію в місто Ньюкасл. Недосвідчений Декстер не знав, що Ньюкасл є центром вугледобувної промисловості Англії. Тому він найняв десятки кораблів, наповнив їх м’яким вугіллям з Вірджинії і відіслав вантаж в Англію.

Але замість того, щоб стати міжнародним посміховиськом, Декстер знову спіймав удачу за хвіст: через тривалий страйк у Ньюкаслі шахти не працювали, і був брак вугілля. Коли прибули кораблі Декстера, його вугілля розпродали за величезні гроші, що зробило його вдвічі багатшим.

MUST READ:  Народження імені: BMW

Із віком Декстер ставав все дивакуватішим. Його дружина, Елізабет, постійно пиляла його через його дурощі. Замість того, щоб сваритися з нею, Декстер робив вигляд, що вона померла і є не більше ніж привидом у його маєтку. Коли приходили відвідувачі, Декстер вказував на неї і казав: «Це місіс Декстер, привид, який колись був моєю дружиною».

Кульмінація дивацтв Декстера сталася тоді, коли він вирішив опублікувати свою книгу мемуарів під назвою «Нісенітниця для розумників, або Чиста правда в грубому платті». Книжка з самого початку і до кінця являла собою єдине довге незв’язне речення без будь-яких розділових знаків. Декстер наказав надрукувати тисячі примірників своєї книжки і розвіз їх по різних містах. Книга розійшлася дуже швидко. Пізніше Декстер випустив ще одне видання книги, в якому були лише знаки пунктуації, які читачеві пропонувалося вставити в попередню книгу на свій розсуд.