Модель потоку

Стан потоку було виявлено та описано психологом Мігаєм Чиксентмігаї (Mihaly Csikszentmihalyi) в 1990-му році в однойменній книзі (“Потік. Психологія оптимального досвіду”) і за цей час багато дослідників приєдналися до вивчення цього феномена. Потік являє собою особливий стан, при якому людина перебуває в балансі між цікавим і досить складним завданням. При цьому завдання нам під силу, якщо ми будемо гранично сконцентрованими. Абсолютно не має значення, чим саме ви займаєтеся, стан потоку доступний будь-якій людині. Як правило, потрібно близько трьох днів для того, щоб налаштувати себе на входження в цей стан.

10 компонентів потоку

Професор Чиксентмігаї виділив 10 компонентів, які необхідні для входження в стан потоку:

  1. Мати чітке розуміння того, чого ви хочете досягти.
  2. Бути здатним концентруватися протягом тривалого періоду часу.
  3. Втрата почуття усвідомлення самого себе.
  4. Виявлення того, що час йде швидше.
  5. Отримання прямого і негайного зворотного зв’язку.
  6. Відчуття балансу між рівнем здібностей і складністю завдання.
  7. Відчуття особистого контролю над ситуацією.
  8. Відчуття того, що діяльність несе користь.
  9. Відсутність обізнаності про тілесні потреби.
  10. Відчуття повного занурення в діяльність.

Вам необов’язково виконувати всі умови для входження в стан потоку, іноді достатньо тривалої концентрації і чіткого усвідомлення того, навіщо ви робите конкретне завдання. Інші фактори з’являються самі собою.

MUST READ:  Акіо Моріта: Найкраще рішення у моєму житті

Три стани

Чиксентмігаї визначив три стани, необхідні для входження в потік:

  1. Цілі. Цілі надають додаткову мотивацію і структурують вашу роботу. Пишете ви музичну композицію чи готуєте презентацію, ви повинні чітко розуміти свої цілі і періодично їх прояснювати.
  2. Баланс. Повинен бути баланс між навиком і складністю завдання, що сприймаються. Якщо завдання занадто легке або занадто складне для вас, стан потоку не виникне.
  3. Зворотний зв’язок. Ви повинні отримувати негайний відгук про ефективність своїх дій і виправляти свої помилки. Зворотний зв’язок може йти від інших людей або від вашої обізнаності про те, що ви досягли прогресу.

Використання моделі потоку

Щоб збільшити свої шанси на входження в стан потоку, спробуйте наступне:

  • Постановка цілей. Постановка цілей має величезне значення для потоку. Навчіться ставити цілі. Можливо вам підійде техніка SMART.
  • Поліпшення концентрації. Людину від роботи можуть відволікати десятки дуже різних речей, при цьому деякі з них навіть непомітні. Позбавляйтеся від подразників і підвищуйте свою концентрацію за допомогою різних методів і технік.
  • Підвищення впевненості в собі. Людина, яка перебуває в потоці, абсолютно впевнена в собі, не відчуває стресу і дратівливості. Це теж навик і його можна покращувати.
  • Отримання зворотного зв’язку. Переконайтеся в тому, що ви достатньо усвідомлені, щоб помічати і розпізнавати свій прогрес. Заздалегідь продумайте, що саме для вас означатиме успіх певної дії.
  • Уміння виявляти ті завдання, які є викликом для вас. Ви повинні оцінити свої власні сили і навички, після чого знаходити проекти і завдання, які будуть для вас викликом.
  • Підвищення навичок. Ви повинні працювати над собою і постійно прогресувати. Використовуйте для цього, наприклад, аналіз особистості SWOT.
MUST READ:  Два типи помилок

Модель Inverted-U

Існує одна модель, яка схожа на модель потоку — Inverted-U. Але між ними є відчутна різниця: модель Inverted-U вказує на те, що людина здатна видавати відмінні результати в тому випадку, коли на неї чиниться помірний тиск. Якщо тиску немає або він занадто сильний, людина в першому випадку починає розслаблятися, а в другому хвилюється і відчуває стрес.

У той же час, модель потоку не пояснює втрату продуктивності, яка може виникнути при підвищенні тиску на людину. Тому ефективніше використовувати обидві моделі для того, аби домогтися найкращих результатів.

За матеріалами 4brain

Ілюстрація: Depositphotos.com