Модель CODM для пошуку консенсусу

Якщо ви працюєте в команді і часто приймаєте рішення, то знаєте, наскільки важливо знайти консенсус і виробити єдину стратегію дій. Деякі колеги можуть не погоджуватися з вашою думкою і тоді свідомо чи несвідомо будуть протидіяти цим планам. Як же знайти порозуміння з усією командою, з огляду на те, що кожна людина має свою власну думку, образ мислення і манеру поведінки?

У цьому може допомогти модель під назвою CODM, яка була розроблена психологом Тімом Хартнеттом (Tim Hartnett) і опублікована в 2010 році в його книзі «Consensus-Oriented Decision-Making» («Прийняття рішень, орієнтованих на консенсус»).

Вам потрібно зробити сім кроків для того, аби не тільки знайти консенсус, але й отримати найкраще рішення.

Крок 1. Обрамлення проблеми

На цій стадії вам потрібно переконатися, що є правильні люди, у яких є потрібна інформація, ресурси та інструменти для пошуку потрібних ідей. Також необхідно зрозуміти, з чим саме ви зіткнулися, після чого чітко визначити проблему. Заздалегідь вирішите, чи прийматиме ваша група рішення анонімно або шляхом відкритого голосування.

Крок 2. Відкрита дискусія

Зберіть свою команду, ще раз запропонуйте їй проблему, з якою зіткнулися, після чого заохочуйте кожного її члена висловлювати свою думку. На даному етапі важливо отримати максимальну кількість рішень, нехай навіть деякі з них здаватимуться абсурдними. Важливо запустити в людях креативне мислення і дозволити їм не думати про безпечні ідеї.

MUST READ:  Матриця Кепнера-Трего для пошуку бізнес-рішень

Крок 3. Визначення основних побоювань і обмежень

Ви повинні розуміти, що при вирішенні проблеми зіткнетеся з деякими обмеженнями, тому заздалегідь їх визначте. Знаючи свої можливості і обмеження, можна виробити найбільш ефективні рішення. У вашої команди, напевно, є деякі побоювання, тому вислухайте їх, знайдіть найбільш повторювані і розвійте сумніви.

Крок 4. Розробка пропозицій

На другій стадії ви знайшли багато різних рішень і взяли до уваги нові ідеї. Тепер настав час розробити кожне з рішень. Може трапитися, що найбільш безглузда ідея легко втілюється в життя і на ділі виявляється неймовірно ефективною. Тому не залишайте поза вашою увагою жодне рішення: створіть план дій для кожного. Тепер ви маєте в руках не тільки нові ідеї, а й чітко розумієте, чи можете вирішити проблему. Ви бачите ризики, приблизно розумієте, скільки часу займе і скільки ресурсів знадобиться для втілення їх в життя і переходите від теорії і фантазій до практики.

Крок 5. Вибір напрямку

Настав час вибрати найкраще рішення. Іноді воно може бути настільки очевидним, що на четвертій стадії не виникає ніяких сумнівів. Проте, швидше за все, вам доведеться вибирати між кількома рішеннями, зважувати всі «за» і «проти».

Аргументи і факти важливі, але якщо ви не можете вибрати, прислухайтеся до своєї інтуїції. Швидше за все ви просто відчуєте правильне рішення.

MUST READ:  Як скоротити плинність кадрів?

Крок 6. Розробка обраного рішення

На четвертій стадії ви вже розробляли план дій для всіх варіантів рішення. Але тепер вам потрібно розробити ретельний і докладний план рішення, яке ви вибрали. Можливо вам знадобиться спочатку поліпшити саме рішення, а вже потім братися за план втілення його в життя.

Крок 7. Завершення

Тепер у вас є не лише найбільш ефективний план дій кращого рішення, але й підтримка команди, в якій максимально мотивований кожен її член.

Перед тим, як почати втілювати задумане, пробіжиться ще раз по всіх стадіях і переконайтеся, що знайшли найкраще рішення. Пам’ятайте, що вміння вирішувати проблеми приходить із досвідом, тому варто усвідомлено ставитися до кожного етапу і чітко розуміти, що і навіщо ви робите.

Коли у вас не залишилося жодних сумнівів, сміливо втілюйте свій план у життя. Ви можете його коригувати на кожному кроці, враховуючи підводні камені, які не могли передбачити заздалегідь.

Будьте гнучкі на кожному етапі, а також ретельно готуйтеся. Щось може пройти без проблем і вам навіть не знадобляться деякі кроки, однак є ймовірність великих проблем на будь-якому етапі. Майте на увазі, що іноді люди погоджуються на консенсус лише для того, аби уникнути персональної відповідальності.

За матеріалами 4brain

Ілюстрація: Depositphotos.com