Чому емоційного інтелекту недостатньо

Різниця в успіху емоційно-інтелектуальних лідерів і тих, хто перебуває в блаженному невіданні, вражає уяву. У своїй фундаментальній статті в HBR Деніел Гоулман (Daniel Goleman) стверджував, що різниця між лідерами-зірками та середньостатистичними керівниками на 90% залежить від емоційного інтелекту.

Але наявність емоційного інтелекту (EQ) не пророкує вашу ефективність в управлінні різноманітною командою. Він не втрачає своєї актуальності — ваш EQ є важливою частиною управління виснаженням, яке виникає від керівництва групою з незліченними думками, цінностями та потребами — але ви не можете покладатися на те, що EQ дасть вам навички ефективного зчитування різноманітної групи і завоювання їхньої довіри. Для цього вам потрібен культурний інтелект (CQ).

Культурний інтелект починається там, де закінчується емоційний інтелект. EQ дає вам самосвідомість і соціальну чутливість, необхідну для виявлення та управління емоціями таких людей, як ви. CQ розширює цю здатність до лідерства та взаємодії з людьми, які походять з іншого середовища.

Для більшого контексту, ось що говорять дослідження, а також — що це означає для реального світу.

EQ і CQ беруть свій початок в одному і тому ж дослідженні інтелекту

EQ і CQ можна зрозуміти з теорії множинних локусів інтелекту, яка стверджує, що інтелект не обмежується єдиним джерелом в мозку, а навпаки — може бути знайдений в різних сферах нашого когнітивного функціонування. Іншими словами, недостатньо бути просто розумним. Нам потрібні інші форми інтелекту, такі як соціальні навички, самосвідомість і вирішення проблем.

Ще більш важливим є, те, що дослідження інтелекту, будь то емоційний, культурний чи практичний, постійно фокусується на здатності читати ситуацію та адаптуватися до неї.

Завдяки такому ширшому розумінню інтелекту ми вчимося на власному досвіді, осмислюємо те, що сталося, і використовуємо набуті знання, аби адаптуватися до навколишнього середовища. Емоційно та культурно розвинені люди припускаються помилок, але вони відрізняються від людей без цих здібностей тим, що вчаться на помилках і використовують отримані знання, щоб у майбутньому діяти краще.

MUST READ:  Особливі здібності керівника проектів

EQ і CQ — взаємопов’язані здібності

Емоційний і культурний інтелекти мають більше спільного, ніж просто назву. Вони як брати-близнюки. Це різні люди, але вони мають схожу ДНК, і їхня сімейна схожість безпомилкова. На більш технічному рівні дослідження говорить про те, що емоційний і культурний інтелекти позитивно корелюють між собою. Чотири фактори CQ пов’язані з чотирма факторами EQ.

Міжкультурна взаємодія може викликати сильні негативні реакції. Нас дратує те, що здається грубим, неефективним або заплутаним. Емоційний інтелект допомагає регулювати ці розчарування і є важливою частиною боротьби з внутрішнім дисонансом, який ми відчуваємо, коли стикаємося з різкою поведінкою наших різноманітних колег. Культурний інтелект дає нам навички точної інтерпретації поведінки та відповідної реакції.

Ідеальний сценарій — це коли ми одночасно використовуємо EQ і CQ, оскільки ці дві форми інтелекту взаємодіють одна з одною. Передбачається, що люди з високими показниками обох форм інтелекту найбільш успішно пристосовуються до різноманітних ситуацій.

EQ і CQ — це різні здібності

Дослідження також чітко показують, що емоційний і культурний інтелекти відрізняються один від одного. Чесно кажучи, CQ не має великого значення, коли ви працюєте в гомогенній ситуації, хоча ймовірність цього стає все більш рідкісною.

EQ є сильнішим предиктором ефективності лідерства в монокультурному середовищі, оскільки він передбачає симпатію та надійність. Однак CQ є сильнішим предиктором ефективності лідерства в різноманітних ситуаціях, адже він дає нам можливість скоригувати те, як завоювати довіру та симпатію, коли присутні різні культурні цінності та ідентичності.

Інші дослідження показують подібні відмінності між цими двома формами інтелекту. EQ і загальні лідерські компетенції визначають, як монокультурні команди оцінюють роботу своїх лідерів; але CQ лідера є найсильнішою змінною, що визначає, як різноманітні члени команди оцінюють своїх лідерів.

MUST READ:  Як будують фальшивий інформаційний світ

IQ НЕ є неважливим

Стало модно нехтувати важливістю IQ, і це правильно, адже його вкрай недостатньо для того, щоб бути успішним у нашому все більш різноманітному, автоматизованому світі. Але IQ все ще важливий. IQ є найсильнішим предиктором здібностей до вирішення проблем, критичного мислення, розпізнавання образів і навичок міркування. Існують важливі дебати про культурну упередженість оцінок IQ. Але незалежно від того, наскільки точно вимірюється IQ, дослідження ясно показують, що когнітивні здібності є вагомою частиною лідерської ефективності, особливо в умовах, коли контекст роботи стає дедалі складнішим.

Що це значить у реальному світі

  1. Почніть з EQ. Здебільшого має сенс почати з розвитку емоційного інтелекту у себе та інших. Самоусвідомлення є важливою частиною ефективного керівництва будь-ким. Ставши більш свідомим свого емоційного стану і навчившись виявляти і керувати емоціями таких людей, як ви — це основа для ефективного керівництва будь-ким.
  2. CQ підхоплює те, на чому зупинився EQ. Як тільки ми розвинули здатність розпізнавати та керувати своїми емоціями та емоціями інших людей, ми готові до розвитку культурного інтелекту. Ми можемо розширити соціальну чутливість, яку ми розвинули за допомогою EQ, щоб покращити нашу здатність ефективно працювати з людьми, які мають інші переконання, цінності та поведінку.
  3. Використовуйте їх разом для досягнення найвищого рівня ефективності. Що більше ми працюємо з різноманітними групами, то важливіше для нас бути самосвідомими та контролювати свої емоції (EQ). І що більш різноманітними є групи, які ми очолюємо, то більш важливим для нас стає вміння точно зчитувати та орієнтуватися в незнайомій поведінці (CQ).

За обома формами інтелекту стоять ґрунтовні дослідження, і їхні висновки є цілком зрозумілими. Емоційний і культурний інтелекти необхідні для успішного лідерства в сучасному цифровому, різноманітному світі. Одного без іншого недостатньо. Але разом вони мають величезний вплив.

За матеріалами management-issues

Ілюстрація: zhuanlan.zhihu.com