Ментальні пастки для лідера

Ментальні пастки для лідераПро ефективні стилі лідерства було сказано і написано так багато, що мені не хочеться зайвий раз їх повторювати. Проте, ця стаття буде в чомусь дотичною до лідерства – у ній йтиметься про деякі ментальні пастки, якими поділилася одна з доповідачів Першого українського форуму маркетинг-директорів Тетяна Громова, тренер-консультант у сфері управлінських навичок. Такі пастки здатні знизити ефективність навіть найкращого топ-менеджера, а іноді – повністю звести на нуль всі його зусилля. Можливо, хтось із вас також стикався із подібними вадами характеру. Спробуймо розглянути їх більш детально, а можливо – навіть навчитися уникати.

Впертість (Продовження роботи над тим, що вже втратило свою цінність)
Починаючи виконувати роботу, ми на певному етапі розуміємо, що з якихось причин вона не може принести очікуваних результатів. Але при цьому все-рівно продовжуємо виконувати роботу, бо нам жаль „вже втраченого часу”. При цьому ми рідко замислюємося, що продовжуючи займатися безглуздою справою ми втратимо ще більше часу та зусиль.

MUST READ:  Не має жодного значення, чим саме ви займаєтесь

Перебільшення (Вкладення більшої кількості зусиль, ніж віддача, яку ми отримаємо при досягненні цілі).
Ця пастка чудово описана афоризмом „стріляти по горобцях із гармати”. Погодьтесь, безглуздо інвестувати мільйони доларів у проект, який принесе нам 100 доларів.

Фіксація (При фіксації подальше просування до цілі блокується)
Одна із найбільш підлих пасток. Вона передбачає фіксацію нашої свідомості на певній події чи факті, який не дає розвиватися чи працювати. Один із найбільш неприємних різновидів фіксації – хвилювання. Хвилюватися – означає напружено та непродуктивно розмірковувати про потенційні нещастя, на які ми жодним чином не можемо вплинути.

Наприклад, уявіть ситуацію: Ви забули в метро пакет з важливими документами. Вже пізно. Метро закрилося і дізнатися про долю свого пакета ви зможете не раніше, ніж завтра вранці. Але чи зможете ви, усвідомлюючи, що жодним чином не можете вплинути на цю подію, спокійно заснути, а перед сном – з насолодою подивитися телевізор?

MUST READ:  Вчимося бути цікавим клієнтом

Реверсія
Іноді стає очевидно, що наші плани однозначно провалилися. Нічого не вдієш! Але нас продовжують хвилювати все ті ж проблеми. Ця хвороба легко описується словами: „А-от-якби” чи „потрібно-було-мені”.

Випередження
В цю пастку ми потрапляємо, якщо занадто рано починаємо оцінювати наслідки події, яка ще не трапилася. Чимось схожа на хвилювання при фіксації з однією лише різницею – в першому випадку ми фіксуємося на тому, що вже трапилось, а у другому турбуємося про те, чого ще навіть не сталося.

Регулювання
Пастка регулювання виникає тоді, коли ми намагаємося заздалегідь прописати свою поведінку у всіх ситуаціях і перетворюємося на роботів, діючи за правилами навіть тоді, коли не завадило б покластися на інтуїцію.