5 найбагатших людей всіх часів та народів

5 найбагатших людей всіх часів та народівХто найбагатша людина в історії людства? Біл Гейтс? Уорен Баффет? Ніхто не заперечує, що вони дуже і дуже багаті, але до справжніх багатіїв їм далеко. Найбагатшою людиною всіх часів та народів (вимірюючи статок у відсотках від національної економіки) був Джон Рокфеллер. Порівняно з його статками, Гейтс та Баффет виглядають жебраками.

Вашій увазі пропонується перелік 5-ти найбагатших людей в історії людства (всі вони – чоловіки), повну версію якого ви знайдете на блозі Neatorama.

  1. Джон Рокфеллер. Статок на піку: $318 млрд. Вік на піку: 74 роки. Коли Джон був молодий, у нього було дві мрії – заробити 100 тисяч доларів та дожити до 100 років. Він помер у 98 років. Проте з першим завданням Рокфеллер впорався “на ура”.
  2. Ендрю Карнегі. Статок на піку $298,3 млрд. Вік на піку: 68. Вже у 13 років він Ендрю почав працювати на текстильній фабриці. Працюючи 12 годин на день 6 днів на тиждень, він отримував всього 2 долари. Коли йому виповнилося 20 років, він заклав будинок матері та здійснив свої перші інвестиції (500 доларів в компанію Adam Express – FedEx 19 століття). Але реальні гроші прийшли до Ендрю від виробництва сталі. Втім, він відомий суспільству не лише як бізнесмен, але й як філантроп. У 1989-му році він написав знамените есе The Gospel of Wealth, в якому стверджував, що багатство повинно бути розділене, щоб сприяти добробуту інших людей. Ендрю Карнегі виявився вірним своїм принципам і потратив близько 90% свого статку на добродійність.
  3. Миколай ІІ. Статок на піку: $235 млрд. Вік на піку: 49. Миколай ІІ – останній російський цар, чиє життя оточене безліччю таємниць, легенд та міфів. Цікаво те, що особливої заслуги самого Миколая в тому, що він зайняв третє місце в рейтингу найбагатших людей історії, немає. Весь свій статок він отримав у спадщину.
  4. Уільям Генрі Вандербільт. Статок на піку $231,6 млрд. Вік на піку: 64. Уільям Генрі Вандербільт справжній щасливчик. Як і Дональд Трамп починав свою справу не з нуля. У спадок від батька Корнеліуса йому дісталось 100 мільйонів доларів. При цьому Корнеліус був достатньо суворим батьком. Інколи він навіть називав “сина ні на що не здатним невігласом”. Звісно, Уільям таким не був і зумів розширити імперію батька. Врешті-решт між батьком та сином налагодилось взаєморозуміння і Корнеліус почав гордитись тим, чого досягнув Уільям.
  5. Осман Алі Кхан, Азаф Джа VII. Статок на піку $210.8 млрд. Вік на піку: 50. Азаф Джа VII був останнім правителем Королівства Хайдарабад та Берар, перш ніж воно було захоплене Індією. На думку більшості сучасників він був надзвичайно мудрим правителем, який серйозно займався просуванням освіти в маси, наукою та будівництвом. Він зробив початкову освіту обов’язковою для всіх громадян. Окрім того за його указом вона було безкоштовним для бідних людей. А коли Азаф Джа було 37 років – він привніс у своє князівство залізницю та електрику. Азаф був справжнім прихильником прогресу. У 1937-му році Азаф Джа з’явився на обкладинці журналу Time Magazine, як найбагатша людина у світі.