Народження імені: Goodyear

Народження імені: GoodyearАкрон – світова столиця шинного виробництва. Це розумієш, коли в’їжджаєш у місто з боку Огайо, де зосереджені заводи Goodrich, Firestone і Goodyear. Фабрика Goodyear Tyre and Rubber Co була заснована в 1898-му році двома братами, Френком і Чарльзом Сайберлінг. А назву свою одержала на честь Чарльза Гудійра (1800-1860), винахідника вулканізації.

Чарльз Гудійр відкрив спосіб вулканізації гуми цілком випадково: по необережності він упустив трохи капель суміші, складеної з гумового клею та сірки, на гарячу піч. Перший патент він одержав у 1844-му році. Але відразу з’явилася безліч підроблених фірм. У проміжку між двома судовими процесами, які він зрештою виграв, у 1852-му році він знайшов час з’їздити в Європу, де мав намір побудувати завод в Англії, а потім – у Франції. Французьке підприємство зазнало краху, і Чарльз Гудійр опинився в борговій в’язниці. Умер він в убогості, залишивши після себе неоплачений борг у розмірі 200 тис. доларів.

MUST READ:  У пошуках правильної качки

У той же час в Акроні Б.Ф. Гудріч заснував фірму, що так і називалася – Goodrich. Цій фірмі належить честь винаходу в 1947-му році безкамерного балона для колеса. Ще одна марка автомобільних шин Firestone, заснована Харвеєм Семюелем Файєрстоуном, починаючи з 1900-го року також вироблялася в Акроні.

Із книги Бернара Галі “BRAND: Народження імені”