Яким я маю бути під час кризи?

Яким я маю бути під час кризи?Про кризу вже всі все знають. Можу з впевненістю сказати, що якщо зараз увімкнути телевізор, – то принаймні 3 із 5 каналів будуть говорити і показувати кризу 🙂 Дивлячись на це все у мене виникло одне питання: А як мені бути під час кризи – що робити? Робити хоч щось чи взагалі нічого не робити, чи кардинально змінитися, а може виїхати нелегалом на Чукотку? :-)…

Відповідей може бути маса і жодна з них не буде на 100% вірною. Може змінити питання… Наприклад, на таке: Яким мені бути під час кризи?

Які якості/навички допоможуть вижити/заробити під час кризи? Я не робив глибокий науковий аналіз, а спирався лише на власне бачення та досвід. Тому погоджуватись з усім необов’язково 🙂 Отже, представляю Вашій увазі ТОП-5 якостей, найбільш затребуваних і необхідних під час економічної кризи.

1. Гнучкість. Під цим я розумію вміння пристосовуватися і змінюватися в залежності від ситуації. Професійні навички тут відходять на другий план. Ти або змінюєшся – або йдеш із ринку. Сидіти і сподіватися на “а може пощастить” не варто. Не пощастить. (Крапка!)
Чому тварини до сих пір живі, незважаючи на індустріалізацію, погану екологію, полювання? Вони гнучкі і вміють пристосовуватися.

MUST READ:  Чому більшість розумних людей «досягають своєї стелі»...

2. Проактивність. Це означає, що той, хто зробить перший крок, має більше шансів на успіх. Олімпійське гасло “швидше, вище, сильніше” підходить як-ніколи краще для виживання в кризі. Проактивні люди не очікують реакції на свої дії. Під час кризи часу на очікування, планування, аналіз немає (або дуже обмаль). Потрібно приймати рішення швидко і діяти. Не чекайте поки Вам зателефонують – стукайте в двері першими.

3. Життєстійкість. Ця якість дозволяє зберігати тверезість розуму в найбільш критичних ситуаціях. Зіткнувшись із безробіттям, банкрутством деякі люди впадають у депресію або просто дозволяють собі сумувати. Життєстійкі люди в подібних ситуаціях починають ставити собі конкретні завдання і в цьому знаходять сенс існування: зменшити свої витрати на 50%, відправляти у день по 30 резюме, робити не менше 5 дзвінків роботодавцям в день, продати телевізор і т.п.

4. Мобільність. Вміння обходитись мінімальними потребами без втрати якості та швидкості. Я часто чув фразу, яка яскраво характеризує цю якість: “Наш офіс завжди там, де ми знаходимося”. Це означає, що не потрібно шукати приміщення, щоб сидіти і працювати – під час кризи достатньо компютера і телефону, а працювати можна й у клієнта. Мобільність – це також вміння брати з собою тільки саме необхідне і завжди знаходитися там, де найбільш необхідно. Подумайте над цим – напевно Ви знайдете поруч із собою (і в собі) щось непотрібне.

MUST READ:  Як розвинути у собі стратегічне мислення

5. Позитивний настрій. Наші думки породжують наші дії. Якщо ми думаємо і налаштовані погано, – то й діяти будемо так само. Почуття гумору і гарний настрій – це саме те, що нам потрібно як повітря, особливо під час кризи. Якщо у Вас є всі записи КВК за останні 10-20 років, то криза Вам точно не загрожує 🙂

І на останок… А які особливі якості/навички є у Вас, що здатні вберегти від економічної кризи? Хоча, якщо Ви володієте коштовностями, нерухомістю або маленьким виробництвом – то, можливо, Вам вони (навички і якості) не знадобляться :-))