РЕЦЕНЗІЇ | Огляд книги 27 січня 2020 р.

Банківські легенди: як розвивався та змінювався ПриватБанк

Джерело: m!nd

Чому варто прочитати книгу «Приватна історія: злет і падіння найбільшого приватного банку України».

Бекграунд. Історія ПриватБанку пов’язана з історією незалежної України настільки міцно, що важко уявити державу без цієї потужної фінансової установи. Можливо, ще й тому зберегти банк 2016 року в країні мало надважливе значення.

Ця книжка є масштабною і правдивою 25-річною історією становлення і розвитку одного з перших недержавних банків на теренах пострадянської України. Двоє журналістів, український і британський, які спеціалізуються на професійних розслідуваннях, ретельно добирали, обробляли та аналізували інформацію про ПриватБанк задовго до написання своєї праці. Утім, як вони самі зазначають у передмові до видання, готувати книжку було невимовно важко. Це недивно, адже повне об’єктивне викладення подій неможливе без спілкування з людьми, що були дотичні до банку в тій чи іншій ролі. Але кожен другий зі співрозмовників, до яких автори приходив із пропозицією дати інтерв’ю, відмовлявся з різних причин. Тому історію «великого зеленого банку» довелося збирати по крихтах із різних джерел.

Сюжет. На початку оповіді, наче у п’єсі, наведений перелік основних дійових осіб, які зустрічатимуться в книзі. Про когось згадуватиметься майже на кожній сторінці, хтось із персонажів з’явиться лише епізодично, а чиїсь слова з інтерв’ю дуже здивують та змусять серйозно замислитися. І всі ці люди зробили ПриватБанк таким, яким ми його бачимо сьогодні. Але метафори для нього кожен читач (і, напевне, користувач послуг банку) знайде власні, відповідні до свого досвіду й інформації, почерпнутої з книжки.

Як і будь-яка біографія, історія банку починається з його народження. Лихоліття 90-х років ХХ сторіччя, самісінький їх початок, вже змушує затамувати подих. Адже 1992 рік — такий нестабільний, небезпечний, незрозумілий, страшний і загрозливий. Але також це і період можливостей. У країну потекли перші гроші, почали з’являтися перші бізнесмени. Водночас почався й перерозподіл галузей впливу. Саме час для створення того, що обіцяє шалені можливості. І декілька людей із підприємницьким даром вирішили стати банкірами.

Крок за кроком автори розглядають деталі створення банку, підводні камені на шляху в умовах тогочасних реалій. Хто, коли і за яких умов поступово приєднувався до команди молодого ще банку, який у перші місяці не мав навіть окремого телефонного номера, а офіс розташовувався в кількох кімнатах звичайного гуртожитку в тодішньому Дніпропетровську. Побутові факти в біографії Привату доволі нетривіальні, а це завжди цікавить пересічного громадянина, якому цікаво хоча б на секунду зазирнути в замкову шпарину. Автори надали таку можливість усім охочим.

А чи знали ви, що у 1990-х роках клієнти ПриватБанку вишиковувалися в черги задля того, щоби розмістити депозит під 600% річних? Сьогодні така цифра видається дикою, але пострадянське покоління добре пам’ятає таке фінансово-економічне диво. Цікаво буде також почитати про те, як Приват був на межі банкрутства, але потім сягнув мільйонних прибутків. Окрему увагу автори приділили періоду відкриття банком своїх перших філій по всій території країни. Як це відбувалося, які були несподіванки й невдачі, чому в Донецьку банк міг так і не запрацювати, і завдяки чому й кому філію відкрили буквально за один місяць — усе це читається, наче добротний детектив. Утім, історія банку саме такою і є.

Відтоді спливло багато часу. Скандальна телевізійна реклама із «Вєркою Сердючкою» (сценічним образом актора Андрія Данилка), агресивне масове залучення клієнтів, відкриття міжнародних філій банку, політика, нафта, навіть Жан-Клод ван Дамм, Джордж Сорос та Ніл Армстронг відіграли свою роль у злеті банку та закріпленні його на вищих позиціях фінансового ринку України. А от що стало причиною того, що пиха й велич Привату одного разу полетіли в прірву?

Російсько-українська війна не стала на заваді роботі установи, хоча й серйозно її пошматувала. Як і країну загалом. Проте багато людей воліли би знати, що робив, кого і як фінансував ПриватБанк протягом усіх років війни. І на це автори також дають певні відповіді. А що сталося майже три роки тому — усім добре відомо. І наостанок читач має унікальну можливість простежити майже щохвилинно останні дні банку як приватної установи, ознайомитися із ключовими документами, які перевели його в стан установи державної.

Завдяки чому в грудні 2016 року крах ПриватБанку не настав? Як і кому вдалося врятувати країну від колапсу банківської системи? Та якою буде ціна за все це? Книжка дає відповіді на ці й інші подібні питання. Але відшукати їх потрібно в десятках інтерв’ю, спогадах, документах, власних переживаннях та оцінці сукупних подій, в яких народився, жив і працює далі ПриватБанк.

Вам сподобається, якщо: ви цікавитеся історіями розвитку великих, успішних і всесвітньовідомих бізнесів й вам не байдужа доля Привату на тлі історії України.

Вам не сподобається, якщо: це взагалі не ваша тема або ви вважаєте банки «породженням диявола».

Головна причина прочитати: усі факти, викладені в «Приватній історії», багаторазово й ретельно перевірялися авторами і мають документальні підтвердження.

Андрій Яніцький і Грехем Стек у передмові повідомляють читача, що дослідження містить авторські оцінювальні судження. Проте завдяки професіоналізму цих суджень під час читання непомітно. Ця книжка — ґрунтовне та об’єктивне дослідження успіхів і помилок великої української компанії.

Теорія каст і ролейТеорія каст і ролей
Закони переможців. Як здійснити cвої мріїЗакони переможців. Як здійснити cвої мрії
Переваги поразокПереваги поразок