Перша фабрика інновацій Томаса Едісона

Перша фабрика інновацій Томаса ЕдісонаТомас Едісон (Tomas Edison) культивував свій неповторний образ героя-винахідника й генія-одинака, але, мабуть, його найбільшим досягненням може вважатися створення власної фабрики інновацій. Його лабораторія в Менло-Парк (штат Нью-Джерсі) – перше у світі підприємство, присвячене дослідженням і розробкам, – показала, що при правильній організації компанії можна генерувати потік цікавих ідей.

Замість того, щоб працювати над одним винаходом, в одній сфері діяльності й на одному ринку, Едісон створив такі умови для дослідницької думки й роботи, які дозволили його винахідникам легко переходити з однієї області знань в іншу для вивчення нових ідей та їхнього застосування в нових ситуаціях.

Винаходи Едісона відрізняло те, що в них по-новому використані вже відомі ідеї, матеріали й вироби. У фонографі сполучалися елементи попередніх досягнень, пов’язаних з роботою над телеграфом, телефоном й електромотором. Робота лабораторії над телеграфними кабелями згодом дозволила інженерам перетворити телефон з новинки зі скрипливим звуком у комерційно успішний продукт.

MUST READ:  В Україні настане «інноваційна» лихоманка?

Едісон створив лабораторію для «швидкої й недорогої розробки винаходів» і виконав свою обіцянку видавати «невеликий винахід раз у 10 днів і що-небудь велике – приблизно раз у півроку». За шість років роботи лабораторія одержала більше 400 патентів…

За матеріалами статті Ендрю Харгадона і Роберта Саттона “Побудова фабрики інновацій”