Як розпізнати керівника-егоїста

Як не стати об’єктом маніпуляцій корисливого начальника? Іветт Кабальєро (Ivette K. Caballero), консультант з маркетингових комунікацій у компанії IKC Consulting, пропонує свого роду інструкцію, як розпізнати керівників-егоїстів.

У світі існує безліч типів управлінців. Егоїстичними лідерами рухають лише амбіції, і вони навряд чи взагалі здатні керувати колективом. Люди даного типу намагаються грати роль тих, ким вони насправді не є, щоб від інших отримати те, чого вони хочуть.

Коротше кажучи, лідери-егоїсти фальшиві до мозку кісток. Вони можуть володіти хорошими манерами і справляти враження хороших керівників, тому що майстерно вміють маніпулювати людьми. Проте, як казав Авраам Лінкольн, «можна обманювати частину народу весь час і весь народ деякий час, але не можна обманювати весь народ весь час».

Оскільки егоїстичні лідери досягли успіху в мистецтві маніпуляції людьми, розпізнати їх досить важко. Але це цілком можливо. Рано чи пізно вони покажуть своє справжнє обличчя, і ви побачите, хто вони насправді. Ви повинні ретельно придивлятися до людей, щоб зуміти виявити корисливих і егоїстичних управлінців, тому що вони є скрізь: у політиці, бізнесі, освіті, розвагах – у кожній сфері суспільства.

Ось характеристики, що допоможуть вам розпізнати лідерів-егоїстів.

MUST READ:  Притча: Найкраща похвала для продавця

1. Вони не піклуються про налагодження взаємин. Егоїстичні лідери завжди ставлять себе на перше місце. Це люди-кар’єристи, вони стурбовані лише тим, як піднятися на вищий щабель, використовуючи ваші знання та досвід. Вони рідко зацікавлені в побудові та розвитку відносин з вами.

2. Вони обіцяють і не виконують свої обіцянки. Егоїстичні лідери – майстри красномовства. Вони можуть багато і красиво говорити, щоб змусити вас відчути себе значущим, а також можуть запропонувати допомогу і підтримку. Вони використовують цю тактику введення вас в оману, щоб ви допомогли і довірилися їм, а зовсім не навпаки.

3. Вони не звикли ділитися. Егоїстичні лідери не діляться своїми знаннями, часом, підтримкою і ресурсами в цілому. Вони схиляються перед матеріальними благами і завжди думають про те, як би примножити своє багатство – не ваше.

4. Вони чинять з іншими підло і малодушно. Егоїстичним лідерам не вистачає сміливості, щоб визнати і виправити негативні наслідки своїх дій. Вони знають, коли роблять щось не так по відношенню до вас, після чого воліють триматися від вас подалі.

5. Вони не просять вибачення. Егоїстичні лідери дуже зарозумілі і надають мало або взагалі не надають ніякого значення тому, як ви почуваєте себе після того, як вони заподіяли вам болю. Вони краще вдадуться до брехні, бо думають, що ви недостойні їх вибачень.

MUST READ:  Особливості звільнення по-українськи

6. Вони ходять навколо. Егоїстичні лідери не дають вам прямих відповідей, коли ви їх про щось запитуєте. Вони, як правило, переформулюють питання, надають вам іншу інформацію або й зовсім змінюють тему.

7. Вони не беруть на себе жодних зобов’язань. Егоїстичні лідери завжди міркують наступними категоріями: «А що мені з цього буде?» І яку вигоду вони можуть отримати від вас. Вони для вас просто так і пальцем не поворухнуть – за будь-якими їхніми діями стоять приховані мотиви.

На закінчення необхідно відзначити, що і слова, і дії мають значення. Коли слова людей не збігаються з їхніми діями, ви повинні бути обережні. Використовуйте практику спостережень. Правда завжди виходить назовні, і егоїстичні лідери зазнають поразки у своїй власній грі, коли не пам’ятають про те, що вони говорять, а що роблять. Ось хороша порада від Марка Твена, до якої варто прислухатися: «Справи говорять голосніше слів, але це трапляється не так часто».

Ілюстрація: Shutterstock