Парадокс мовою бізнесу

Багато концепцій, що стосуються бізнесу, передбачають взаємовиключні потреби. Наприклад, робота з клієнтами має на увазі «проштовхування» будь-якої послуги покупцеві і «витягування» його власних потреб і бажань.

Переговори з метою укладення контракту зазвичай містять у собі двоїсті вимоги: слухати/звертати увагу і говорити/вимагати уваги. Однак є два елементи, які стоять осібно і втілюють у собі безліч важливих парадоксів. Це інновації та керівництво (лідерство).

У контексті бізнесу інновації зачіпають уяву і логіку з упором на те, що є відмінним, а що — добре знайомим; що є практичним, а що здається неймовірним; а також інші взаємозалежні протилежності. Майкл Добсон (Michael Dobson), автор безлічі книжок, зокрема «Creative Project Management», розповів історію про інновації, що належить до самого початку його кар’єри:

«Одного разу ми з босом були на ярмарку іграшок у пошуках нового майбутнього хіта продажів. Той рік ознаменувала повальна мода на іграшки Cabbage Patch Kids. Ми стояли у виставковому залі одного з гонконгських імпортерів, який продавав іграшки Broccoli Patch Kids. Це була жахлива підробка. Я відпустив кілька зневажливих зауважень, на що у відповідь бос сказав: “Ти маєш розуміти, що погано не те, що це підробка. Це неякісна підробка. На цій виставці є чудова підробка Cabbage Patch. Подивимося, чи зможеш ти знайти її”. Я дивився по сторонах кілька годин і не знайшов нічого, що відповідало б опису мого боса. Наприкінці дня він запитав мене: “У чому фокус із Cabbage Patch?” — “Вони стають вашими «прийомними дітьми»”. — “Кого ще ти можеш «усиновити»?” Це була чудова підказка. Блискучою піратською копією Cabbage Patch на виставці того року стали Pound Puppies. Вони були дуже схожі на ляльок Cabbage Patch, але водночас були зовсім іншими».

Ідеальна іграшка — це новий бренд, абсолютно оригінальний і водночас такий, що нагадує щось іще.

MUST READ:  12 правил для стартапів

Парадокс, виявлений Добсоном, може бути застосований до будь-якої компанії, що стала на шлях інновацій — починаючи від виробників зубної пасти і закінчуючи виробниками смартфонів. Інтеграція подібного парадоксального мислення в розробку нового продукту створює конкурентну перевагу.

Як і інновації, лідерство (керівництво) втілює в собі міріади конфліктних потреб, як-от упевненість і скромність, контроль і делегування повноважень, приземленість і візіонерство.

Reinsurance Group of America (RGA) пережила великі структурні перебудови спочатку в 2008 р., а потім у 2011 р. Через ці зміни гендиректору Грейгу Вудрингу довелося зіткнутися з новими парадоксами керівництва. RGA, яка колись належала Metropolitan Life Insurance, відокремилася від Met Life у 2008 р., після того як розширила свою глобальну присутність завдяки створенню кількох нових закордонних філій. Потім у 2011 р. компанія стала матричною організацією і пішла шляхом інтеграції систем замість управління групою страхових компаній із загальною звітністю. У мінливому світі на перший план вийшли конфліктні потреби контролю і делегування повноважень. Якби Вудрінг сконцентрувався на контрольній функції, він знищив би підприємницький дух керівників окремих підрозділів. Делегуючи їм надто великі повноваження, він завадив би руху корпорації до більш узгодженої поведінки при вирішенні завдань.

MUST READ:  Метод трьох стільців Волта Діснея

Джерело«The Power of Paradox»