Десять способів покращити вашу креативність

Ідеї змушують світ крутитися. Але придумувати по-справжньому хороші рішення важко. Автор Lifehacker Мелані Піньола (Melanie Pinola) вибрала десять способів підстьобнути ваш мозок у пошуку цікавих ідей.

1. Занудьгуйте

«Найкращий спосіб згенерувати нові ідеї — це по-справжньому занудьгувати», — радить знаменитий письменник Ніл Гейман (Neil Gaiman). Тоді мозок захоче заповнити порожнечу або хоча б розважити вас новими думками.

2. Ізолюйте себе

Ще один письменник, Айзек Азімов (Isaac Asimov), радить проводити більше часу наодинці зі своїми думками, бо присутність інших людей може пригнічувати вашу креативність. Не відволікайтеся ані на інших людей, ані на гаджети — і тоді ідеї зможуть народитися на світ. Це не означає, що в груповому брейнстормінгу немає сенсу, але обов’язково відводьте час на індивідуальні мозкові штурми.

3. З’єднайте дві ідеї, щоб отримати одну хорошу

Креативність — це вміння проводити зв’язки. Якщо вам ніяк не дається одна геніальна ідея, спробуйте з’єднати дві посередніх. Це як розмноження — ідеї породжують ідеї.

4. Випийте пива

Кава, як каже наука, не кращий спосіб підвищення креативності. Пиво (та інші алкогольні напої) знижують вашу сфокусованість на оточуючих речах, а це (див. п.2) дозволяє придумувати щось більш цікаве. Але, звичайно ж, все добре в міру.

MUST READ:  Як виростити у собі креативного генія

5. Намалюйте карту мислення

Техніка карт мислення (mindmap) допомагає встановлювати зв’язки між різними концепціями і заохочує виникнення нових ідей. Графічне зображення ваших думок допомагає зазирнути глибше і одночасно дивитися на речі ширше, підказує ідеї, які не прийдуть у голову, якщо ви користуєтеся тільки звичайними текстовими нотатками.

6. Поспіть

Знаєте, як буває — ви намагаєтеся заснути, і раптом мозок включається на повну котушку і винаходить щось нове? Це відомий феномен: ваша підсвідомість починає брати на себе управління, тому що ви розслабляєтеся, і вас не відволікає щось інше. Гарний час подумати про нові ідеї — перед сном. Крім того, нові ідеї з більшою ймовірністю приходять у голову, якщо ви перериваєте свій цикл сну: прокиньтеся через 60 хвилин після початку 90-хвилинного циклу. Мозок буде в більш сонному стані, і він з меншою ймовірністю стане цензурувати ідеї, що народжуються у вас.

7. Прийміть душ

Відмінні ідеї приходять у голову в найдивніших місцях. Душ поміщає нас у полумедитативний стан. Звичайно, він не гарантує, що ви неодмінно набредете на нові думки. Але якщо ви відчуваєте, що зайшли в глухий кут, спробуйте. Якщо душ прийняти зараз не можна, зробіть щось схоже — наприклад, послухайте музику.

MUST READ:  Офіс майбутнього - майже наукова фантастика (Ідеї Microsoft)

8. Прогуляйтеся

Дослідження показують, що під час прогулянки люди придумують помітно більш креативні та різноманітні рішення, і цей ефект зберігається якийсь час після прогулянки. Так що давайте, вперед — зламайте свій звичний цикл.

9. Перестаньте бути цензором

У нас завжди купа ідей, які ми ніколи не реалізуємо (і це вселяє нам почуття провини), але ми з такою ж легкістю визнаємо якісь ідеї дурними і безглуздими. Але добре подумайте, перш ніж відхилити якусь креативну ідею, яка вселяє вам дискомфорт. Створіть документ, куди ви будете записувати такі ідеї, не відчуваючи почуття провини і не критикуючи себе.

10. Ловіть ідеї всюди і завжди

Це найважливіше. Який сенс ідеї, яку ви придумали, а потім забули? Завжди майте з собою якийсь інструмент, котрий дозволятиме фіксувати ідею — додаток, блокнотик, зошит, навіть водонепроникний планшет для душу. І регулярно перечитуйте ці записи, щоб згенерувати нові ідеї.

За матеріалами “Идеономика”