Нестандартні прийоми Цукерберга, Гейтса і Маска щодо продуктивності

Лідери найбільших компаній планети весь час намагаються зрозуміти, як правильніше використовувати свій час. Вони дуже амбітні і працюють по 70 з гаком годин на тиждень. Але і цього інколи недостатньо. Видання Entrepreneur розповідає, як три знаменитих бізнесмена справляються з проблемою браку часу за допомогою доволі незвичних правил.

Марк Цукерберг: у пошуках простоти

Преса вже багато разів розповідала про те, як Цукерберг носить одні й ті ж сірі футболки і толстовки кожен день. Це допомагає йому зосередитися і не витрачати зайву енергію на роздуми про те, що ж надіти. Але це прагнення до простоти зачіпає й інші аспекти його повсякденного життя.

31-річний мільярдер їздить в офіс Facebook не на Audi, як його колеги з інших технологічних компаній, а на відносно скромній чорній Acura. І хоча нещодавно він придбав ще три об’єкти нерухомості біля свого будинку в Пало-Альто, його житло (в декількох кварталах від офісу, де він часом працює по 15 годин на день) досить аскетичне. Він відмовився від маси статусних речей, щоб сфокусуватися тільки на роботі. Він говорить:

«Я відчуваю, що не виконую свою роботу, якщо витрачаю енергію на якісь дурниці або легковажності, замість того, щоб направити її всю на створення відмінних продуктів і сервісів».

Білл Гейтс: як контролювати пошту і життя

MUST READ:  8 типів людей, яким не варто починати власний бізнес

У 2006-му році Гейтс написав пост, в якому розповідав, як управляється з електронною поштою: він працює на трьох моніторах відразу. Тоді йому доводилося відповідати на сотню з гаком листів у день. Сьогодні це число явно більше. Отже, на одному моніторі виводяться всі листи, на іншому – той лист, з яким Гейтс зараз працює, а на третьому — звичайний робочий стіл. Це забезпечує багатозадачність, але при цьому допомагає сконцентруватися на чомусь одному.

Також Гейтс раз на рік влаштовує знаменитий «тиждень роздумів» — їде у відокремлений будиночок у лісі, де повністю відключається від світу — читає документи і книги. Він створює стратегії, ретельно вивчає компанії й організації, які стають його партнерами, і згадує минулий рік. Це включає продуктивність на максимум.

Ілон Маск: багатозадачність на межі

У 44-річного Ілона Маска три керівних посади (він очолює SpaceX, Tesla Motors і SolarCity), п’ять дітей і колосальні — в буквальному сенсі космічні — амбіції. Як він встигає спати хоча б по шість годин на добу?

MUST READ:  Про шість законів перебігу часу

Журналіст Макс Чафкін (Max Chafkin) у 2007-му році, розповідаючи про Маска, відзначав:

«Протягом дня Маск покладається на два стимулюючих засоби: кофеїн і бажання допомогти людству колонізувати Марс».

Маск, який розподіляє свій основний час між SpaceX і Tesla Motors, також довів мистецтво багатозадачності до межі. Він відправляє листи, одночасно переглядаючи рахунки, одночасно проводить наради і вирішує бізнес-питання на телефоні, і навіть пише sms-ки, тримаючи дітей на колінах (це визнання публіка дуже розкритикувала).

Хоча Маск проводить в офісі зазвичай не більше 15-ти годин, він розповідав, що ніколи не перестає працювати. І це зрозуміло: його робота вимагає цілодобової уваги, так що йому неминуче доводиться робити все відразу.

Мало хто з нас хочуть працювати стільки ж, скільки Маск, та й мало хто хоче керувати величезними компаніями. Але якщо ви навчитеся робити свої справи швидше, у вас буде більше часу на те, що для вас важливіше всього.

За матеріалами “Идеономика”

Ілюстрація: Shutterstock