На що витрачають робочий час українці?

На що витрачають робочий час українці Більше 80% українців під час роботи відволікаються на новини, приватну пошту, соціальні мережі. За даними опитування, яке було проведене виданням Head Hunter “пожирачі часу” віднімають в середньому одну годину робочого часу. Раніше ми вже публікували дослідження, яке свідчить про те, що більшість українців незадоволені своєю роботою.

Більшість опитаних проводять на роботі до 9 годин і майже кожен з них присвячує час не тільки робочим завданням, але й перегляду веб-ресурсів, іграм, особистому спілкуванню. При цьому зв’язок між тривалістю робочого дня і часом, проведеним за “неробочими завданнями”, відсутній. Інакше кажучи людина, яка працює 7 годин на добу може присвячувати особистим справам більше робочого часу, ніж людина, яка працює 10 годин на добу.

Опитування передбачало вибір респондентами одного або кількох популярних способів відволіктися від роботи. Лідерами виявилися перегляд особистої пошти, читання новин, спілкування в соціальних мережах та чатах. Втім, останнє часто є частиною робочого процесу, а спілкування, наприклад, через Skype, одночасно може бути як особистим, так і робочим (про це респонденти окремо наголошували в коментарях). Також частиною робочих обов’язків іноді називали перегляд новин чи соціальних мереж.

MUST READ:  5 основних причин, через які талановиті люди покидають роботу

Більше 20% опитаних виявилися надзвичайно добросовісними працівниками – вони користуються згаданими ресурсами не частіше одного разу на день (11,84%) чи не користуються ними взагалі (10,50%). Також респонденти, які користуються “неробочими” ресурсами щоденно, витрачають на це заняття не так багато часу, як заведено вважати – близько 70% проводять за цим заняттям не більше однієї години на день.

Саме “четвірка лідерів” популярних відволікаючих інтернет-ресурів віднімає найбільше часу у респондентів. 26% опитаних назвали перегляд новин основним “пожирачем” робочого часу. І майже однакова кількість респондентів (15-19%) вважають, що найбільше часу вони витрачають на перегляд особистої пошти, соціальні мережі та спілкування в чатах.

Цікаво те, що на думку абсолютної більшості опитаних, примусове “відключення” від неробочих ресурсів ніяк не вплине на їх працездатність та результативність. Всього 12% вважають, що продуктивність праці збільшиться, і приблизно така сама кількість переконані, що працездатність знизиться.

MUST READ:  Чи варто намагатися стати «найкращим другом» для підлеглих?

Основним мотивом використання неробочих ресурсів в робочий час більше, ніж дві третини респондентів називають необхідність відпочити та “перемкнути увагу”.

Незважаючи на велику кількість зовнішніх відволікаючих факторів (соціальні мережі, новини, відео), факторами, які найбільше знижують продуктивність були названі внутрішні – несподівані доручення, наради, відповіді на листи, спілкування з колегами. Більше 70% респондентів саме ці фактори називають головними причинами зниження продуктивності праці.

Участь в дослідженні взяло 2753 респонденти різних вікових, професійних та майнових груп. 95% опитаних постійно працюють за комп’ютером.