Як вести переговори з неадекватними людьми

Ми всі час від часу стикаємося з людьми, які поводяться неадекватно — хамлять, уникають конструктивного діалогу, обманюють. Як спілкуватися з такими співрозмовниками, знає психіатр із 30-річним стажем Марк Ґоулстон (Mark Goulston), автор книги «Як розмовляти з мудаками. Що робити з неадекватними і нестерпними людьми у вашому житті» (Talking to Crazy. How to Deal with the Irrational and Impossible People in Your Life).

Ґоулстон підкреслює: в стані тимчасової несамовитості може опинитися кожен із нас. Якщо вам у співрозмовники трапилася така людина, наберіться терпіння — для спілкування з тимчасово схибленими треба багато життєвих сил.

Ось декілька порад від Марка Ґоулстона, які допоможуть вам у переговорах та у спілкуванні з неадекватами.

1. Нападіть у відповідь

Одного разу на дорозі Ґоулстон підрізав далекобійника, і той намірився переламати кривднику ребра. Але психіатр вирішив схитрувати та вдав із себе ще більшого психа, зарепетувавши, що хтось має покінчити зі стражданнями агресивного водія — наприклад, пристрелити його. Запальний далекобійник від несподіванки впав у ступор і почав заспокоювати розбурханого Ґоулстона — мовляв, погані речі трапляються, і варто опанувати себе, все буде гаразд. Вони розсталися найкращими друзями.

2. Намагайтеся зберегти спокій

Часто маніпулятори намагаються вивести співрозмовника з рівноваги, щоб узяти над ним верх — говорять жахливі речі, поводяться грубо та хамовито, недоречно жартують та зауважують, вдаються до критики та переходять на особистості.

MUST READ:  Кінь здох - злізь (про мудрість індіанців і абсурдність наших дій)

Але якщо дозволити емоціям захлеснути себе, вийде діалог двох «неадекватів» замість хоч трохи конструктивної бесіди. Причому провокатор залишиться надзвичайно задоволеним собою, а ви змарнуєте час та нерви.

Ґоулстон радить якомога спокійніше «перечекати бурю» та показати, що ви не становите небезпеки для агресора, вивівши його в «зону розсудливості»: уважно, зі співчуттям та без критики вислухати всі доводи. Можна навіть попросити вибачення. Так він, можливо, зрозуміє, що ви на його боці, та перейде до спокійнішого діалогу.

3. Висувайте свої умови та говоріть про наслідки

Іноді надто знахабнілим людям, котрі втратили відчуття реальності, не завадить нагадати про те, що їхні дії та обурлива поведінка не залишаться безкарними. «Якщо ви так поводитиметеся й надалі, я буду змушений повідомити про це вашому начальству, а також керівництву компанії. Вас оштрафують та, можливо, навіть звільнять».

Треба бути готовим до того, що вам доведеться відмовитися від клієнта, партнера або звільнити найкращого менеджера з продажів. Інакше вони зрозуміють, що всі ваші слова — порожній звук, та продовжать свою ірраціональну поведінку.

4. Не заохочуйте «погану поведінку»

Навіть найнеадекватніша людина не з усіма поводиться як цілковитий псих. А пацієнти психіатричних лікарень побоюються санітарів із гамівними сорочками. Керівники неадекватної людини або люди, від яких вона залежить, майже ніколи не бачать її істерик та маніпуляцій — адже це може погано для неї скінчитися.

MUST READ:  RAIN — ваша инструкция по ведению успешных переговоров

Часто маніпулятори починають із невеликих «перевірок», промацують слабкі місця людей поруч — влаштовують міні-істерики, висувають дивні вимоги чи претензії. Варто лише трохи поступитися або проігнорувати тривожні сигнали, і ви не помітите, як вам миттєво сядуть на шию.

Краще за все одразу припиняти намагання підім’яти вас під себе — це допоможе заздалегідь позбутися деструктивної людини.

5. Намагайтеся знайти важелі впливу

Зверніть увагу, як поводяться держслужбовці у своїх кабінетах, де приймають відвідувачів. Вони нічого не намагаються доводити людям і не сперечаються з ними. У випадку агресивної поведінки вони просто викликають охорону або зачиняють двері перед носом особливо буйних відвідувачів. Неадекватним людям нічого не залишається, окрім як заспокоїтися. Тому що в них переважно немає жодних важелів впливу на чиновника. Намагайтеся влаштувати своє життя у такий спосіб, щоб усі козирі були у ваших руках.

Також важливо не забувати про те, що самоповага, чітко окреслені межі особистості, витримка та важелі впливу, які використовуються грамотно, знадобляться вам у будь-якій, навіть у конфліктній ситуації.

За матеріалами K.Fund Media

Ілюстрація: Depositphotos.com