Техніка Brainwriting

Коли ми думаємо про вирішення проблем, дуже часто першим у голову приходить метод мозкового штурму. Цей прийом давно здобув своїх прихильників. Але кілька років тому була придумана ще одна техніка — Brainwriting (Записування ідей), яка здатна подвоїти і навіть потроїти кількість рішень у порівнянні з мозковим штурмом.

Як і при мозковому штурмі, при проведенні Brainwriting збирається група, сідає за стіл і отримує завдання. На відміну від мозкового штурму, при цьому методі всі учасники процесу записують ідеї одночасно один з одним. Вони, звичайно ж, можуть спілкуватися один з одним, це не забороняється, однак кращого результату можна досягти, коли все відбувається в тиші.

Кроки проведення Brainwriting:

  1. 6 учасників (за методом їх повинно бути саме шість) сідають за один стіл і отримують по одному аркушу паперу. На аркуші у кожного написано назву проблеми. Як і при мозковому штурмі, тут необхідний модератор, який буде направляти й допомагати учасникам.
  2. За сигналом модератора кожен починає записувати 3 ідеї вирішення проблеми, і на все це їм дається 5 хвилин. Ідеї можуть бути абсолютно різними, навіть абсурдними, це навіть схвалюється.
  3. Коли час вичерпано, кожен учасник штурму передає свій листок паперу учаснику зліва від нього.
  4. Всім знову дається 5 хвилин, під час яких кожен учасник повинен написати 3 ідеї. Він може спиратися на ідеї, які прочитав на аркуші паперу, а може думати незалежно від цього.
  5. Подібних кіл може бути скільки завгодно. Як правило, учасники самі починають відчувати, що більше нічого оригінального з них витягнути не можна.
  6. І ось тепер підключається мозковий штурм. Всі ідеї збираються і прочитуються. Кожен може висловити свою думку і критику.
MUST READ:  Стилі мислення за Бончеком і Стіл

Які ж зміни в підході Brainwriting в порівнянні з мозковим штурмом?

  • Кількість ідей. За короткий час люди генерують у два-три рази більше ідей просто тому, що працюють над ними одночасно, а не по черзі.
  • Учасники залишаються під впливом ідей один одного. Мозковий штурм прекрасний саме цим, тому Brainwriting теж користується такою можливістю.
  • Ідеї записуються в момент виникнення і не зникають. Якщо учаснику в голову прийшли відразу дві ідеї, він може швидко накидати пару слів щодо однієї, потім щодо іншої, а в кінці повернутися до них і доопрацювати остаточно.
  • Ніякої показної харизматичності. У цій техніці усі рівні, тому що мовчать і не виявляють соціальних переваг і недоліків.
  • Ясна мета і часові рамки. Учасники знають, скільки у них часу і скільки ідей можуть придумати, що є дуже ефективним прийомом.

За матеріалами 4brain

Ілюстрація: Depositphotos.com