Як утримати молодого співробітника? Справа не лише в грошах!

Як утримати молодого співробітника? Справа не лише в грошах!Коли молоді люди просять призначити їх на вищу посаду чи підвищити зарплатню – вони кривлять душею. Насправді єдине, чого хоче більшість із них – це можливість персонального зростання. Проте молодь не завжди вірить у здатність роботодавця забезпечити таку можливість. Тому вони просять про те, що точно знаходиться у компетенції роботодавця. Зміна титулу чи 4-відсоткове підняття зарплатні не служить достатньою мотивацією для двадцятирічних підлітків, які все-рівно в майбутньому навряд чи бачать себе працівниками вашої компанії. Про це пише Пенелопа Транк (Penelope Trunk) у своєму блозі Brazen Careerist

У ваших силах правильно мотивувати молодь. Для цього потрібно:

Пропонувати хороші проекти.
Це не означає, що молоді співробітники не будуть виконувати рутинну роботу. Вони будуть! Кожен двадцятидвохрічний молодик розуміє, що комусь потрібно виконувати і роботу копіювальника за ксероксом. Важливо, щоб ця робота не перетворювалася на єдину функцію молодого співробітника. Одна година, витрачена на каву, може виправдатися 10-ма годинами цікавої і захоплюючої праці. Поясніть молодому співробітнику його обов’язки і розкажіть, яким чином ці обов’язки сприятимуть його особистому та професійному зростанню.

MUST READ:  10 речей, про які керівник ніколи вам не розповість

Створити гнучкий графік.
Компаніям давно пора навчитися вимірювати не кількість часу, проведеного співробітником у офісі, а обсяг роботи, зробленої ним. Молодші працівники іноді можуть впасти в депресію, дізнавшись що з цього дня і навік їм доведеться перебувати в офісі з 9 до 18 години щоденно. Але спробуйте запропонувати їм гнучкий графік, і ви відразу побачите як зміниться їхнє ставлення. Не соромтесь запропонувати гнучкий графік, як альтернативу кар’єрному зростанню. Якщо вірити опитуванням, для молодих співробітників гнучкість є набагато важливішою за кар’єру.

Проводити навчання.
Середньостатистичне зростання зарплатні складає 4%. Навіть якщо подвоїти це число – все-рівно воно буде недостатнім для того, щоб суттєво змінити чиєсь життя. Саме навчання і тренінги здатні змінити життя співробітників, відкриваючи двері до нових кар’єрних можливостей. Тому намагайтеся визначити, які навички найбільше цікавлять ваших молодих співробітників, які завдання їм подобається виконувати і пропонуйте відповідні навчальні курси. І пам’ятайте, що тренінги не завжди повинні коштувати великих грошей. Іноді, все, що потрібно молодому співробітнику – це дієва система наставництва та зворотній зв’язок із тими людьми, яким вони довіряють і яких вважають професіоналами своєї справи.

MUST READ:  Як працевлаштуватися з допомогою блогу

Надати можливість внутрішнього підприємництва.
Якщо ви запитаєте молодих співробітників, про яку роботу вони мріють, більшість назве підприємництво. Проте часто вони навіть не уявляють, яку компанію хочуть створити. А поки вони вигадують ідею – їм потрібна стабільна корпоративна робота. Ви можете використати мрію молодих працівників на свою користь, надавши їм можливість стати внутрішнім підприємцем. Можливо це буде ведення окремого великого проекту всередині компанії, а можливо – просто здатність набувати необхідні для бізнесу навички не звільняючись із основного місця роботи. Не варто боятися, що такі співробітники швидко покинуть вашу компанію заради власної справи. Найбільша іронія полягає в тому, що співробітники, яких у корпорації навчають вести власний бізнес, набагато рідше покидають свою компанію, ніж їхні колеги.