“Термінатори” в бізнесі, або Чому звичайним працівникам варто остерігатися роботів?

Термінатори в бізнесі, або Чому звичайним працівникам варто остерігатися роботів?Той факт, що рано чи пізно людство таки створить “ідеальну” машину – робота, який зможе виконувати практично будь-який різновид фізичної діяльності, доступної сьогодні тільки людям – не викликає сумнівів. Вже зараз існує безліч роботів, які так чи інакше виконують частину обов’язків, які раніше лягали на плечі працівників. Численні автоматизовані конвеєри, хірургічні машини, не кажучи вже про комп’ютерні мережі – це по-суті роботи, які спрощують наше життя.

Мені не відомо, чи стануть колись машини схожими на тих фантастичних персонажів із фільмів “Термінатор” чи “Матриця” і чи захочуть знищити або підкорити собі людство. Але я точно знаю, що вже сьогодні робот може створити чимало труднощів “звичайній” людині.

Частково про ці аспекти розвитку високих технологій та їх вплив на економічне середовище йшлося у майстер-класі професора Прабу Гуптара, який відбувся у п’ятницю в Києві. Основна проблема, на думку професора, полягає в тому, наскільки “розумними” зможуть стати роботи.

MUST READ:  Вчимося проявляти себе

Адже машини виграють перед людьми у фізичній силі, витривалості та здатності виконувати монотонну, повторювану роботу. Всюди, де застосовуються конвеєрні принципи, використання роботів виглядає доречнішим, ніж людей. Вже сьогодні вони дуже широко застосовуються на виробництвах.

Наприклад, конвеєри компанії “Крафт Фудз”, на виробництві якої мені поталанило побувати, дозволяють зекономити тисячі людиногодин. Але в тих місцях, де технології не здатні повноцінно виконати свою роботу (наприклад при завантаженні порожніх банок для кави на конвеєр чи при упаковці готової продукції в ящики) до сих пір працюють люди. По суті вони виконують роботу “частини конвеєра”. Вони до сих пір працюють і отримують зарплатню тільки тому, що поки що ніхто не вигадав робота, який зміг би їх замінити.

У той же час машини стають все більш та більш “розумними”. Вчора вони могли тільки закручувати гайки при збірці автомобілів, а сьогодні вони можуть оперувати людей, виконуючи при цьому більш чіткі і злагоджені рухи, ніж найталановитіший хірург. А що, як завтра машини зможуть замінити вчителів, водіїв, лікарів, юристів, банкірів? А що, як післязавтра вони навчаться творити, замінивши журналістів, архітекторів, письменників та дизайнерів?

MUST READ:  10 кращих професій у США

Єдине, що залишається людям – конкурувати з машинами. Якщо єдиною вашою конкурентною перевагою на сьогодні є вміння закручувати гайки – тоді ви не витримали конкуренції. Якщо вас без проблем можна замінити роботом – тоді ви поза ринком.

От і виходить, з одного боку автоматизація – це добро, оскільки дозволяє краще, швидше і надійніше виконувати процеси, які вчора виконувалися вручну. А з іншого – це сотні і тисячі безробітних, які втратили роботу, коли їх замінили роботами! Я поки що не знаю чи існує рішення у цієї проблеми… А ви як думаєте?