«Київстар» та «Білайн» тепер одне і те ж?

Київстар та Білайн тепер одне і те ж?Вчорашній день виявився багатим на події у світі українських телекомунікацій. Норвезький концерн Telenor і російська “Альфа-груп” після багаторічного конфлікту домовилися про злиття активів. Для більшості пересічних користувачів назви цих компаній нічого не говорять. Проте, якщо вдатися до аналізу їх активів, то для України це об’єднання по суті означає злиття двох потужних телекомунікаційних брендів: “Київстар” (чиїм основним акціонером є Telenor) та “Білайн” (який належить до телекомунікаційних активів Альфа-груп).

Самі корпорації заявляють не про злиття, а про об’єднання під “дахом” нової компанії VimpelCom Ltd із лістингом на Нью-Йоркській біржі та головним офісом на Бермудських островах в Голландії.

“Альфа-груп” отримає 43,9% голосів у новій компанії, Telenor – 35,4%. Кількість вільних голосів (free float) буде 20,7%. Рада директорів об’єднаної компанії складатиметься із дев’яти чоловік: по 3 представники Альфи, Telenor, а також незалежних директори. Генеральний директор нової компанії також буде незалежним від основних акціонерів – за нього повинні бути віддані не менше 6 із 9 голосів на раді. Права вето у жодного із акціонерів також не буде.

MUST READ:  Перш, ніж продати послугу у сфері бізнес-консалтингу...

Нова компанія надаватиме послуги мобільного зв’язку в Росії, Україні інших країнах так званого СНД, Грузії, В’єтнамі, Камбоджі і Лаосі. В її планах вихід на інші ринки, що швидко розвиваються, зокрема в Європі, Азії та Африці.

Що це означатиме для компанії? Серйозну заявку на лідерство на всьому ринку східної та центральної Європи. Адже у новій іпостасі компанія VimpelCom Ltd. стає лідером, обійшовши за більшістю показників MTC та Turkсell.

Що це означатиме для Українських брендів та користувачів мобільних послуг в Україні? Тут важко робити якісь прогнози. Але, на мою думку, найближчим часом нічого не зміниться. Було б абсолютно нелогічно ліквідовувати чи будь-яким іншим чином шкодити репутації найпотужнішого українського мобільного бренду “Київстар”. “Білайн” тут займає набагато слабшу позицію. Тому можна припустити, що після підписання всіх необхідних угод та владнання конфліктів, компанія “Білайн” в Україні перестане існувати, а її активи ввіллються в Київстар. Щоправда, в такому випадку можуть виникнути проблеми з антимонопольним комітетом. З іншого боку, VimpelCom Ltd. не логічно тримати в одній країні два конкуруючих бренди.

MUST READ:  Книжкові автомати почнуть діяти вже у 2007-му

Будемо сподіватися, що принаймні якість мобільного зв’язку на українських теренах продовжуватиме зростати.

А ще, це серйозна заявка на можливість “Київстара” виграти ліцензію 3G (ексклюзивним правом на яку зараз володіє Укртелеком). Адже VimpelCom Ltd. теоретично тепер може подати три тендерні заявки, від імені ТзОВ “Голден Телеком”, ЗАТ “Українські радіосистеми” та ЗАТ “Київстар Дж.Ес.Ем.”