ПОДІЇ | Post Factum

Тупотіння на місці в правильному напрямку

II Національний форум
"Реструктуризація бізнесу як універсальний інструмент M&A-угод, захисту активів та залучення капіталу"

Автор: Павло Ковтонюк, SCG

Тупотіння на місці в правильному напрямку (II Національний форум Реструктуризація бізнесу як універсальний інструмент M&A-угод, захисту активів та залучення капіталу) Сьогодні в Україні бізнес асоціюється перш за все із великими корпораціями або холдингами. Добре це чи погано, але більша частина ВВП, за ріст якого ми всі палко вболіваємо завдяки телебаченню, продукується саме крупними компаніями, які володіють десятками бізнесових активів. Тому на питання розвитку цих компаній не можна не зважати тим, хто зацікавлений у «дорослішанні» українського бізнесу. З цієї точки зору Національний форум «Реструктуризація бізнесу як універсальний інструмент M&A, захисту активів та залучення капіталу», що відбувся 17-18 квітня, приваблював своєю назвою. Великий капітал більше не бажає асоціюватися із поняттями «корупція», «рейдерство», «тіньові мільйони». Він оздоровлює власний бізнес! Сам форум довів — так, оздоровлює, однак знаходиться на самому початку цього шляху.

Проводячи паралель із виразом Льва Толстого — усі успішні корпорації схожі у своєму успіху, а проблеми у всіх корпорації особливі. Українські холдинги також мають унікальні труднощі. Багато з них нам добре відомі: надмірний тягар оподаткування, який швидше заважає розвитку бізнесу, аніж сприяє йому, низька культура бізнесових відносин, яка проявляється у неможливості розвиватися без наявності «зв'язків», рейдерство та ін.

Але з'являється ще одна, найбільша проблема, яку явно відчувають вже 80% власників корпорацій — відсутність уявлення як далі розвивати власні компанії. Ця проблема не могла не з'явитися в корпораціях, які утворені з активів, придбаних без особливого бачення їх розвитку. А таких корпорацій більшість. Вихід традиційно знаходили у створенні великих «управляючих компаній», покликаних тримати під контролем десятки бізнесів. Однак контроль породжує тільки ще більше контролю: «управляючі компанії» розростаються, а структури власності ускладнюються і стають все менш зрозумілими. «Всі володіють усіма» — так коротко характеризують цю проблему власники холдингових компаній у розмовах із консультантами та інвестиційними банками. Результат перебування на цьому роздоріжжі — проблеми з утриманням рівня прибутковості, труднощі з несенням податкового тягаря, беззахисність перед незаконним позбавленням активів.

Однак сьогодні щоб побороти захворювання, ми обираємо тактику усунення симптомів. Це невтішний висновок, який залишив Національний форум. Боротьба з рейдерством шляхом юридичних та технічних хитрощів, уникнення податків та збереження дивідендів через обрання вигідної податкової юрисдикції — це необхідна, важлива, однак, говорячи лікарськими термінами, лише «місцева терапія», яка має мало спільного із оздоровленням та укріпленням всього «організму». Форум довів, що в цих питаннях ми здобули чимало досвіду. Однак навряд чи цей досвід допоможе дати відповідь на питання, яке чують консультанти від власників: що робити далі з десятками активів у наших корпораціях?

Однак відповіді на це запитання уже починають шукати. І хоча цим переймаються поки що одиниці, це все одно стало гарною новиною, почутою на Національному форумі. Найдосконаліша схема податкової оптимізації та юридичного захисту допоможе лише «витягти» з бізнесу дивіденди та захистити їх, однак не звільнить від потреби розвивати бізнес, щоб продовжувати отримувати прибуток в майбутньому. Для цього потрібні прості та зрозумілі структури власності, позбавлені бюрократизму «управляючих компаній» — такий мотив можна було простежити у окремих виступах. Приємно було почути думки про те, що управління активами повинно почати створювати цінність, а не лише перерозподіляти її. Однозначно, що корпорації — найбільші роботодавці країни, починають переосмислювати власний бізнес, власну роль по відношенню до активів. Власне, вони починають шлях до того, щоб стати власне структурованими «корпораціями» — напротивагу аморфним «формам організації» персонального капіталу.

Таким чином, загальне враження про форум полягає в тому, що він ще раз дав можливість поділитися багатим досвідом та отримати корисну інформацію про захист активів, залучення капіталу та M&A. Однак про головну тему — реструктуризацію бізнесу як універсальний інструмент всього перерахованого ішлося небагато. Тим не менше, лише той факт, що подібну тему було піднято, свідчить про ріст інтересу корпорацій у системній трансформації, потребі ширшого погляду та орієнтації на майбутнє. А отже — великий бізнес рухається шляхом власного оздоровлення та зміцнення.

Звіт про попередній Форум — Re: Re:структуризація Бізнесу (Олександр Саврук)



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
КНИГИ ДЛЯ РОЗВИТКУ:
Давати і брати. Революційний підхід до успіхуДавати і брати. Революційний підхід до успіху
Білл Гейтс рекомендує… 10 книжок про важливе в однійБілл Гейтс рекомендує… 10 книжок про важливе в одній
Як ви збудуєте своє життя?Як ви збудуєте своє життя?

МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua

Менеджмент.Книги

телеграм-канал Менеджмент.Книги Менеджмент.Книги — новинки, книжкові огляди, авторські тези і цінні думки з бізнес-книг. Підписуйтесь на телеграм-канал @books_management



➥ Дякую, я вже підписана(-ий)