Розширений пошук
Зворотній зв'язок
Розсилка оновлень порталу

РЕЦЕНЗІЇ | Книга 22 листопада 2006 р.

Синдром альфа-самця

Alpha Male Syndrome

У травні 2004-го, Кейт Людман та Едді Ерлансон (Kate Ludeman and Eddie Erlandson) опублікували у Harvard Business Review статтю під назвою "Наставництво альфа-самців" (Coaching the Alpha Male). Твердження авторів полягає в тому, що найвищі ланки бізнесу переповнені високоінтелектуальними, самовпевненими та успішними чоловіками, які повністю контролюють свої компанії, але чиє нетерпіння та бажання постійних дій може нашкодити їхній організації. Як результат — ці чоловіки та люди, які їх оточують, частенько потребують групової терапії. При цьому, автори повністю виключають із дослідження жінок-керівників, обґрунтовуючи це тим, що навіть найбільш амбітна жінка не здобуває таких важелів влади та впливу, як посередній альфа-самець.

Ідея Людман та Ерлансон, опублікована раніше у Harvard Business Review, вилилася у книгу "Синдром альфа-самця". Складається враження, що твердження, які чудово спрацьовували у форматі статті, виявилися занадто примітивними як на книгу. Проте, прочитати її все-таки варто.

Найбільшим недоліком книги стало бажання авторів дати нове визначення альфа-самцеві. У статті вони чітко сфокусувалися на домінуючих керівниках та лідерах. У книзі альфи набувають різноманітних форм: харизматичного керівника, далекоглядного візіонера, стратега або просто дисциплінованого виконавця. Це робить категорію альф настільки широкою, що вона може включати практично будь-кого у бізнесі.

Як і стаття, книга наголошує на важливості наставництва, особливо, так званих оцінок 360°, які дають змогу керівникові дізнатися, що думають про нього колеги та підлеглі. Самі ж альфа-самці зазвичай негативно ставляться як до будь-яких оцінок, так і до наставництва в цілому, в кращому разі вважаючи його чимось на зразок арома-терапії — яка не зашкодить, але й користі не принесе. Проте, якщо альфа-самця все-таки переконати у необхідності наставництва, він може стати справжньою мрією тренера — віддатися процесові повністю і бути дисциплінованим і старанним учнем.

Автори також доводять важливість вміння слухати та ділитися думками. Цілий розділ книги виділено на пояснення того, як варто працювати тим командам, в яких присутні альфа-самці, адже надмір тестостерону може призвести до різних наслідків. Зокрема, навіть розумні та спрямовані на інновації альфи можуть спричинити проблему, генеруючи більшу кількість ідей, ніж може бути втілено. Отже альфам слід навчитися поважати думку інших навіть тоді, коли вони з нею не до кінця погоджуються.

Як і будь-який хороший наставник, автори звертають увагу і на той час, який альфа-самці проводять поза роботою. Вони радять регулярно займатися спортом. Але не тими його різновидами, які потребують суперництва, а значить — підвищують рівень адреналіну в крові. Вони також радять займатися розподілом домашньої відповідальності (наприклад, займатися прибиранням чи миттям посуду), перестати нарікати на рідних, прислухатися до них та не перетворювати шлюб на поле битви.

Але про що б не говорилося у книзі, навіть її автори розуміють, що для поступального руху та розвитку вам слід мати жилку альфа-самця. І попри окремі проблеми та негативи, майже кожен все-рівно прагне стати альфою.

Ярослав Федорак, за матеріалами Business Week.

I Всеукраїнська конференція дистанційного навчання НЕ ПРОПУСТІТЬ:

Приєднуйтесь до професіоналів e-learning! На I Всеукраїнській конференції дистанційного навчання Ви дізнаєтеся про останні тренди та розробки в галузі навчання, зможете впровадити e-learning у компанії.

ДОКЛАДНІШЕ ►

РЕКОМЕНДАЦІЇ

От знаний к навыкам. Универсальные правила эффективной тренировки любых уменийОт знаний к навыкам. Универсальные правила эффективной тренировки любых умений