10 законів продуктивності

10 законів продуктивності На сайті 99U нещодавно було опубліковано перелік із десяти законів продуктивності, складений мережею Behance, яка об’єднує креативних людей зі всіх куточків світу. Взявши на озброєння ці принципи, ви навчитесь легко переходити від слів до справи та від ідеї – до її реалізації.

1. Перестаньте сумніватися. Етап розмірковувань, мрій та планування не повинен займати занадто багато часу, інакше ви можете просто перегоріти чи так ніколи й не наважитись зробити перший крок. Переходити до дій потрібно якомога раніше. Самі по собі дії (створення фізичного прототипу продукту чи втілення ідеї) допомагає отримати віддачу та дає змогу продовжити вдосконалення ідеї, щоб рухатися далі. Тому менше мрійте і більше дійте!

2. Починайте з малого. Коли ідея існує тільки в нашій уяві – нам притаманно міркувати глобальними і часто зовсім нездійсненними категоріями. Таке масштабне мислення призводить до створення додаткових перешкод на шляху від ідей до втілення. Тому всі грандіозні задуми варто зводити до чітких і коротких планів, які можна втілити. Ви можете змоделювати хмарочос в мініатюрі чи схематично зобразити на папері роботу нового додатку для iPhone.

3. Створюйте прототипи. Спроби і провали – це основна частина життя будь-якої креативної людини. Якщо ви робите щось вперше – провал вам майже гарантований. Тому варто докласти усіх зусиль, щоб “провалитися” якомога швидше і з набутим досвідом рушити далі до успіху. Створення прототипів та ітерація – це ключ до успішного перетворення посередньої ідеї на продукт, який здатен змінити світ. А ще дуже важливо спокійно ставитись до провалів, сприймаючи їх частиною “шляху нагору”.

MUST READ:  Хто такий наставник і з чим його „їдять”?

4. Ставте перед проектом прості цілі і частіше повертайтесь до них. Працюючи над проектом протягом тривалого часу ми генеруємо багато нових ідей, а це може призвести до поступового розмивання основних цілей. Ця підступна звичка може стати причиною того, що ви взагалі не зможете закінчити проект. Тому потрібно час від часу перевіряти, чи досі ваш проект відповідає простим цілям, поставленим спочатку, і чи не надто велику ношу ви на себе намагаєтесь взяти.

5. Працюйте над проектом трішки кожного дня. Для того, щоб довести до закінчення великий і складний проект потрібно постійно підтримувати силу, яка допомагає вам рухатися. Це як в бігу: при щоденних тренуваннях навантаження дається вам все легше та легше. Важливо не те, наскільки багато ви працюєте, а те, як часто ви це робите.

6. Дотримуйтесь режиму. Цей закон є логічним продовженням попереднього. Багатьом може здатися що режим – це нудно і не сприяє натхненню. Та насправді все з точністю до навпаки. Саме визначений розклад допомагає краще зрозуміти, чим ви займаєтесь і навіть несподівано знайти рішення складного питання.

MUST READ:  Як боротися з перфекціонізмом?

7. Розбивайте великі довгострокові проекти на дрібні частини чи фази. Завдяки такому підходу проект не тільки здається більш реальним для втілення, але й протягом усього проекту ви відчуваєте, як наближаєтесь до закінчення і краще розумієте, що вже зробили, а що тільки повинні зробити.

8. Відмовтесь від зайвих нарад. Ніщо так не вбиває продуктивність, як наради та зібрання. Якщо вже трапилося так, що вам необхідно провести зустріч або нараду (а це повинно траплятися у справді виняткових випадках), переконайтесь, що всі учасники розуміють, що і чому вони повинні робити.

9. Навчіться говорити “ні”. Іноді вам потрібно відмовитися від реалізації хорошого і цікавого проекту для того, щоб втілити в життя геніальний проект. Пам’ятайте, що на все вас просто не вистачить.

10. Пам’ятайте про те, що правила створені для того, щоб їх порушувати. Всі наведені вище закони варто втілювати тільки у за умови, що вони дійсно працюють у вашому випадку. Але не потрібно перетворювати їх на догму. Не бійтесь порушити будь-яке з правил!