4 правила раціональної поведінки Бенджаміна Франкліна

“Щоб відточити вміння бути надійним, 20-річний Бенджамін Франклін (Benjamin Franklin) під час своєї 11-тижневої подорожі до Філадельфії написав «План майбутнього життя». Це був перший досвід викладу особистих поглядів і прагматичних правил для досягнення успіху. І здійснила його людина, яка захоплена самовдосконаленням”, — пише Уолтер Айзексон (Walter Isaacson) у своїй книзі “Бенджамін Франклін. Біографія”.

Бенджамін був незадоволений «Планом», оскільки так і не зміг знайти правил ідеальної поведінки: його життя все ще залишалося доволі безладним. «Дозвольте мені, таким чином, прийняти певні рішення і вчинити певні дії, відповідно до яких я буду надалі жити як раціональна людина». Народилося чотири правила.

1. Необхідно бути надзвичайно бережливим протягом деякого часу, до тих пір, поки я не сплачу всі свої борги.

2. Намагатися в будь-якому випадку говорити правду; нікому не подавати надій, які навряд чи збудуться, але прагнути бути щирим у кожному своєму слові і справі — найприємніша якість в раціональній людині.

MUST READ:  Як вести переговори з неадекватними людьми

3. Бути заповзятливим в будь-якій справі, за яку я беруся, і не відволікатися подумки від справи для виконання будь-яких нерозважливих проектів, що обіцяють раптове збагачення; працьовитість і терпіння — найкращі інструменти для здобуття добробуту.

4. Я приймаю рішення не говорити погано про людину, що б вона не зробила.

Правилом 1 він вже володів досконало. Він також з легкістю слідував правилу 3. Що ж до правил 2 і 4, то надалі він стане старанно проповідувати їх, маючи звичай влаштовувати шоу і демонструючи, як добре слідує ним. Щоправда, іноді він буде краще справлятися з шоу, ніж із виконанням заповідей.