П’ять ознак істинного генія

П'ять ознак істинного геніяІменитий американський журналіст Волтер Айзексон (Walter Isaacson), який написав біографії Стіва Джобса, Альберта Ейнштейна і Бенджаміна Франкліна, виступив з лекцією про те, які риси вирізняють великих лідерів. Вашій увазі пропонуються його головні думки.

1. Пристрасть до досконалості

Найголовніше, що потрібно знати про геніїв — геніальність не дорівнює інтелекту. «У певний момент життя стає очевидно, що розумних людей повнісінько. Особливою людину робить уява. Здатність мислити інакше», — говорить Айзексон.

Генії — і Стів Джобс тому яскравий приклад — перфекціоністи, майже схиблені. Айзексон розповідає історію з дитинства Джобса, коли той будував паркан разом зі своїм батьком, автомобільним механіком. Батько розповів Джобсу, що важливо зробити внутрішню сторону паркану настільки ж красивою, як і зовнішню. Юний Стів поцікавився у батька, навіщо: все одно ніхто її не побачить. Батько відповів: «Але ти ж побачиш».

Цей урок Джобс проніс через всю свою кар’єру в компанії Apple, прискіпливо вникаючи в найбільш непомітні, приховані від споживача деталі, на зразок розташування плат на першому комп’ютері Macintosh. І це, каже Айзексон, одне з пояснень геніальності Джобса. «Справжній художник цікавиться навіть невидимими частинами». Ось чому йому вдалося побудувати настільки довговічну і революційну компанію. «Багато компаній націлені лише на прибуток, — говорить Айзексон. — Якщо ви хочете створити компанію, яка буде жити довго, потрібно зосередитися на хороших продуктах. Якщо для вас дійсно важливі хороші продукти, з часом з’явиться і прибуток».

2. Любов до простоти

MUST READ:  Проблема генія, або Чому бути розумним погано для бізнесу

Краса продуктів Apple, звичайно, полягає в їх простоті. Це, каже Айзексон, ще один елемент одержимості істинних геніїв. Коли Джобс починав роботу над iPod, він був зациклений на тому, щоб до будь-якої пісні в бібліотеці iPod можна було дістатися за три кліки. «Він сказав підлеглим не показувати йому пристрій, поки не вийде три кліка», — говорить Айзексон. У силу цього відчайдушного прагнення до простоти команда винайшла коліщатко, яке дозволяло користувачам перегортати пісні, не клікаючи на них.

Це відповідало стандартам простоти Джобса. Але велика кнопка включення їм не відповідала. «Навіщо вона нам потрібна?» — запитав Стів. Відповідь, як ми тепер знаємо, полягала в тому, що iPod не потребує кнопки включення-виключення, а може включатися або вимикатися самостійно.

3. Уміння змусити інших зробити немислиме

«Зі Стівом було дуже неприємно працювати, але він зібрав навколо себе найбільш лояльних людей і змушував їх робити те, що вони самі не вважали можливим», — говорить Айзексон. Фокус Джобса був у тому, щоб не піддаватися на сумніви і коливання інших людей. Навпаки, коли співробітники або колеги заявляли, що завдання невирішуване, Джобс просто витріщався на них, а потім казав: «Не бійтеся. Ви це можете». Саме так він переконав співробітників, що вони можуть скоротити час завантаження першого Macintosh на 10 секунд. У підсумку команда Apple, яка спочатку вважала це неможливим, змогла скоротити час завантаження на цілих 28 секунд. «Стів міг доводити людей до сказу, — говорить Айзексон, — але також вводити їх у стан, в якому вони творили немислиме».

MUST READ:  4 основні проблеми IT-стартапу

4. Здатність поставити під сумнів інших геніїв

Про цю рису Айзексон дізнався з біографії Ейнштейна. Той вийшов на наукову сцену через кілька століть після Ісаака Ньютона, великого мислителя, чиїх теорій дотримувалося вся наукова спільнота в часи Ейнштейна. Але лише оспоривши одну з теорій Ньютона, Ейнштейн набрів на теорію відносності.

«Ньютон говорив, що час йде секунда за секундою, незалежно від того, як ми за ним спостерігаємо», — зауважує Айзексон. Ейнштейн же відмовився приймати цю версію за чисту монету і замість неї розвинув іншу — що час є відносним і пов’язаний з нашим станом в просторі. «Ця здатність мислити інакше, вийти за межі, і зробила його Ейнштейном», — говорить Айзексон.

5. Повага до різноманітності

Бенджамін Франклін володів якістю, яку люди зазвичай не асоціюють з фігурою генія. Його геній проявлявся в терпимості. «Він розумів, що суспільство більш різноманітне, більш толерантне до кожної людини буде і сильнішим», — говорить Айзексон.

Із терпимістю приходить і скромність, здатність змиритися перед чужою думкою. «Велика частина креативних ідей приходить тоді, коли група людей грає разом, прикривають слабкості один одного, зміцнюють сильні сторони один одного, — каже Айзексон. — Знову і знову бачиш мудрість Франкліна — вміння об’єднувати людей. Це частина його геніальності».

За матеріалами “Идеономика”, Inc.