Не шукайте нову роботу, не відповівши на ці 10 питань

У процесі пошуку роботи у вас виникає безліч запитань: питання, які буде ставити вам фахівець, що проводить співбесіду; питання, які, можливо, з’являться у вас до вашого інтерв’юера… Але про що ви в першу чергу повинні запитати себе, перш ніж надумаєте влаштовуватися на нову роботу?

Бернард Марр (Bernard Marr), засновник і СЕО Advanced Performance Institute, вважає, що перш ніж робити рішучі кроки, важливо розібратися в собі і докопатися до того, чого ви хочете насправді. Перед тим, як влаштуватися на свою першу роботу або змінити компанію, на яку працюєте зараз, він пропонує задати собі наступні питання.

1. Як ви насправді ставитеся до вашого поточного (або останнього) місця роботи?

Іноді ми починаємо шукати нове місце для реалізації своїх кар’єрних амбіцій, тому що нам чомусь здається, що добре там, де нас немає. Завжди буває корисно тверезим поглядом подивитися на своє поточне місце роботи – і оцінити всі “плюси” і “мінуси”. Що вам подобається в останнього роботодавця? Що не подобається?

2. Які ваші довгострокові цілі?

Звучить як підготовка до питань співбесіди (як ніби вас просять розписати програму п’ятирічного плану роботи – о жах!), але, тим не менш, при пошуку нової роботи дуже важливо розуміти, які ваші довгострокові цілі. Ви поспішаєте скоріше піднятися вгору по кар’єрних сходах, або шукаєте місце, де можете «пересидіти» той час, поки отримуєте освіту, або реалізуєте паралельно якісь інші можливості? Як обраний шлях до успіху поєднується з вашими загальними цілями?

3. У чому ваша пристрасть? У чому полягає ваш геній?

Для багатьох ваш ентузіазм і ваші посадові обов’язки не лежать в одній площині. Якщо це дійсно так, подумайте, чим би ви хотіли займатися більше всього? А найменше? У чому ваш унікальний геній дійсно зможе себе проявити (у кожного він є!)? І найголовніше: що потрібно зробити, щоб займатися здебільшого тим, що вам подобається, і тим, що у вас виходить найкраще?

4. Який стиль керівництва вам найбільше підходить?

Деякі люди потребують постійного контролю (що зазвичай прийнято називати мікроменеджментом), інші ж ефективніше працюють, коли надані самі собі. Ви віддаєте перевагу щодня звітувати начальнику про свої досягнення чи хочете працювати під керівництвом менеджера, який дає вам свободу дій, незалежність і можливість самостійно приймати рішення? Як у вас справи з самоорганізацією та самоконтролем? Це особливо важливо для тих, хто прагне отримати віддалену роботу.

MUST READ:  Дев'ять важливих порад для тих, хто хоче продати стартап

5. До якого балансу між трудовою діяльністю та особистим життям ви прагнете?

Навіть якщо ви впевнені, що ваші прагнення до встановлення ідеального балансу між роботою та сімейним життям ніколи не будуть досягнуті, дуже важливо, щоб ви розуміли, як повинна виглядати ідеальна картина – ви ніколи не знаєте, що у вас вийде знайти. Ви мрієте працювати з дому або ж хочете мати можливість йти з офісу в один і той же час кожного дня? Для вас важливо бути достатньо гнучким, щоб мати можливість відвідувати шкільні вистави і футбольні матчі ваших дітей або ж просто не працювати по вихідних? А, можливо, ви мрієте взяти місяць відпустки, щоб відправитися у подорож по світу? Важливо визначитися зі своїми цілями, щоб, вивчивши культуру компанії, зрозуміти, чи влаштовує вона вас? Можливо, вам буде не по дорозі.

6. Який ваш тип особистості або індивідуальний стиль роботи?

Якщо ви дуже замкнуті в собі і нетовариські, позиція менеджера з продажу або будь-яка інша, де вам доведеться проводити багато усних презентацій, може перетворити ваше життя на суцільний кошмар. Точно так же екстраверт не може почувати себе комфортно в тихому офісі, де ніхто один з одним не спілкується. Коли ви розберетеся в собі, ви зможете зрозуміти, наскільки добре в цілому ви вписується в ту чи іншу компанію.

7. Які ваші сильні і слабкі сторони?

Якщо одні робочі місця дозволять природним чином зіграти на ваших сильних сторонах, інші ж, навпаки, будуть грати на ваших слабкостях і недоліках – навіть в одній і тій же області. Наприклад, позиція офіс-менеджера в одній організації може припускати безліч телефонних розмов, розробку та планування графіків, у той час як в іншій може знадобитися бухгалтерська справа та навички бюджетування. Розуміння того, де ви можете досягти успіху, а де знаходиться межа ваших можливостей, допоможе вам визначитися з вибором при пошуку нової роботи.

MUST READ:  Як розпізнати жахливого боса під час бесіди

8. Чи готові ви піти на великі зміни заради ідеальної роботи?

Вас не повинна збивати з пантелику пропозиція роботи, до якої вам доведеться довше добиратися, яка потребуватиме іншого, менш звичного графіку або заради якої вам доведеться поступитися чимось більшим. Подумайте про це завчасно. Якщо у вас з’явиться можливість сьогодні отримати роботу вашої мрії, чи готові ви заради неї відправитися в інший кінець країни? Або їздити в інший кінець міста? Чи зможете ви працювати у вечірню або нічну зміну або за змінним графіком? Чи готові ви проводити в роз’їздах і відрядженнях по кілька тижнів кожного місяця?

9. Яка ваша онлайн-репутація?

Перш ніж відправити резюме або заявку про прийом на роботу, знайдіть час на те, щоб перевірити, як ви представлені в інтернеті. Введіть своє ім’я в пошуковику Google і подивіться, що випало в результатах пошуку. Відрегулюйте приватність вашої особистої інформації у відповідних налаштуваннях вашого облікового запису в соціальних мережах і на всяк випадок видаліть будь-які компрометуючі вас фотографії або оновлення статусу. Вам також буде потрібно якийсь час, щоб оптимізувати профілі соцмереж, у яких ви представлені, особливо профіль LinkedIn, щоб зуміти справити хороше враження на тих, хто буде їх переглядати.

10. Які фінансові цілі ви переслідуєте?

Якщо ваша поточна зарплата і ваші довгострокові фінансові цілі перебувають на різних кінцях спектру, це нормально, але важливо, щоб ви мали уявлення про те, як ви збираєтеся їх досягти. Проведіть дослідження розміру оплати праці у вашій області чи в тій сфері діяльності, в якій ви сподіваєтеся отримати роботу. Чи влаштовує вас середня ставка заробітної плати там, куди ви хочете піти? Як швидко вам вдасться досягти своїх фінансових цілей? Якщо у вас грандіозні цілі, вам, можливо, буде потрібно звернутися до іншої сфери діяльності або знайти підробіток, щоб покрити різницю.

Відповівши на ці питання до того, як ви заповните заяву про прийом на роботу або відправите супровідний лист, ви, тим самим, збільшите шанси знайти бажану роботу, а не просто будь-яку роботу.

Ілюстрація: Shutterstock