RQ: Чому найуспішніші люди розвивають цей тип інтелекту

Ви швидше за все чули про EQ — емоційний інтелект, не кажучи вже про IQ — коефіцієнт розумового інтелекту. Але навряд чи ви добре знайомі з RQ — реляційним інтелектом, або вмінням добре орієнтуватися у стосунках.

RQ стає все більш значущим, адже люди з нашого життя неминуче впливають на певні сфери.

Даріус Деніелс (Dharius Daniels), дослідник EQ, колишній професор Прінстонського університету та автор книги «Relational Intelligence», виявив, що наш духовний, фізичний, фінансовий, емоційний та професійний прогрес пов’язаний із тим, кого ми впускаємо у своє життя.

Що таке реляційний інтелект?

RQ — це здатність спочатку визначати, хто буде частиною нашого життя і яке місце він/вона у ньому займе, а потім вибудовувати відносини на основі цього співвідношення. Це дає уявлення про те, скільки зусиль та часу ви вкладаєте у відносини з людьми.

Перший крок — охарактеризувати свої взаємини, і є чотири категорії, які слід розглянути:

1. Друзі

У дружніх відносинах не слід поводитися так само, як на роботі, де люди просто обмінюються навичками. Іншими словами, якщо ви не вкладаєте таланти чи здібності у роботу, то жодних стосунків не буде.

Але спілкування з друзями — це не ділові стосунки. Це єдиний простір, де ми можемо бути собою. З друзями ми говоримо: «Я такий, який є, і мені не потрібно намагатися бути кимось іншим».

Це не означає, що ви не зростаєте і не розвиваєтеся. Просто в основі особистих відносин лежить прийняття.

2. Партнери

Партнерів часто плутають із друзями. Але RQ людини — це те, що дозволяє їй розпізнати різницю.

Ви відносите когось до категорії партнерів, коли часу, інтересу чи бажання розвивати зв’язок недостатньо для дружби. Це стосунки, в які людина з якихось причин не хоче занурюватись, залишаючи їх поверхневими.

MUST READ:  Головні уроки життя Стіва Джобса

Можливо, не вистачає хімії чи спільних інтересів, або вас не влаштовує щось у характері, через що ви не відчуваєте себе у безпеці.

Навіть якщо в цілому ви вважаєте когось «хорошою людиною», пам’ятайте, що будь-хто, хто може завдати вам шкоди або знехтувати вами, у кращому разі вважається партнером.

3. Підопічні

Такий тип відносин існує насамперед для того, щоб одна людина забезпечувала наставництво, керівництво, навчання чи коучинг для іншої.

Ключовою ознакою цієї категорії є те, що це може бути односторонній обмін. Підопічні — це люди, в яких ви вкладаєте, але натомість нічого не очікуєте отримати.

Це не означає, що вони не хочуть робити внесок у ваше життя. Ці взаємини існують таким чином, що ви щось віддаєте самі, отримавши це від когось іншого.

Тут іноді присутній дух дружби, незважаючи на те, що людина насправді не є другом. Люди без RQ не знають про це і ризикують припуститися помилки, ставлячись до підопічного як до друга. І якщо це відбувається, у нас з’являються неправильні очікування, або ми розкриваємо щось конфіденційне.

4. Консультанти

Консультанти служать наставниками і дають поради у певних сферах життя, зазвичай протягом обмеженого періоду часу. Це або ділові радники у професійній сфері чи духовні, які дають розуміння, мудрість та орієнтири.

Консультанти захищають від непотрібного впливу таких факторів, як біль та помилки. Але вони також є каталізаторами — уможливлюють якісь події, які б не відбулися без них. Вони допомагають нам швидше просуватися вперед.

Не кожна людина вважається консультантом лише тому, що дала вам пораду. Можливо, це друг чи колега, якому є що запропонувати у контексті однієї чи кількох бесід.

MUST READ:  Стилі мислення за Бончеком і Стіл

Як використовувати RQ для покращення життя

Коли категорії стосунків чітко визначені, наступний крок — розподілити всіх людей вашого життя в різні категорії та зрозуміти, чи слід їм там перебувати.

Без цієї навмисної вправи ми житимемо в постійному стані невизначеності та розчарування у відносинах. Роздум — важливий аспект RQ, що включає постановку правильних питань для внесення ясності.

Ось кілька прикладів для початку:

  1. Де я в житті? Подумайте про те, де ви емоційно, духовно, професійно тощо. Якщо ви не в змозі знайти себе, то, як наслідок, вам буде важко визначити, куди ви хочете спрямувати стосунки.
  2. Чого я потребую? У житті бувають моменти, коли потрібні люди, які просто вміють відволікати. Це не основна їхня цінність, але це ті відносини, які дозволяють відключитися від всепоглинаючої роботи.
    У цьому випадку говорять: «Мені потрібні люди, здатні витягти мене з павутиння роботи». І потім ухвалити рішення про те, як вибудовувати стосунки.
  3. Що у мене є? Чому ви не отримуєте необхідних відносин? Чи можливо, що деякі люди потрапили до неправильних категорій?
  4. Що мені потрібно зробити? Чи потрібно когось перемістити до іншої групи? Ви можете як продовжити стосунки з людиною, так і розірвати зв’язки з нею.

Найуспішніші люди — «розумні»

Ціль розвитку реляційного інтелекту не в тому, щоб витягувати максимум з інших людей або маніпулювати ними. Вона полягає в тому, щоб бути чудовим другом та мати чудових друзів.

Потрібно давати оточуючим все можливе і робити це в контексті взаємності. Одне з найбільших досягнень у житті — створення середовища, в якому ми щоразу отримуємо та віддаємо.