13 простих кроків для покращення навичок критичного мислення

Зважаючи на величезні обсяги інформації, які ми отримуємо щодня, а також на поширеність фейкових новин та мильних бульбашок у соціальних мережах, здатність аналізувати свідчення, оцінювати достовірність джерела та критично мислити стає важливішою, ніж будь-коли. Ось чому критичне мислення є однією з найважливіших навичок, які необхідно розвивати для досягнення успіху в майбутньому, пише Бернард Марр (Bernard Marr), футуролог, відомий консультант зі стратегії та технологій.

Критичне мислення не означає бути постійно негативним чи критично налаштованим до всього. Це про об’єктивність і відкритий, допитливий розум. Критично мислити — це аналізувати питання, спираючись на вагомі докази (на противагу особистим думкам, упередженням тощо), щоб сформувати глибоке розуміння того, що насправді відбувається. І з цієї точки глибокого розуміння ви можете приймати кращі рішення і вирішувати проблеми більш ефективно.

Інакше кажучи, критичне мислення означає, що ви приходите до власних ретельно обдуманих висновків, а не сприймаєте інформацію за чисту монету. Ось 13 способів, як ви можете розвинути цю цінну навичку.

1. Завжди уважно перевіряйте нову інформацію. Незалежно від того, чи це стаття, якою хтось поділився в мережі, чи дані, пов’язані з вашою роботою, завжди перевіряйте інформацію, яку вам надають. Хороші питання, які варто поставити: «Чи є ця інформація повною та актуальною? Які докази наведено на підтримку аргументів?» і «Чий голос тут відсутній?».

2. Подивіться, звідки надійшла інформація. Чи заслуговує на довіру джерело? Яка його мотивація для представлення цієї інформації? Наприклад, чи намагаються вони вам щось продати або спонукати вас до певної дії (наприклад, проголосувати за них)?

MUST READ:  Ефект прожектора

3. Розглядайте більше, ніж одну точку зору. Кожна людина має власну думку та мотивацію — навіть високоінтелектуальні люди, які наводять обґрунтовані аргументи, мають особисті погляди та упередження, які формують їхнє мислення. Тому, коли хтось надає вам інформацію, подумайте, чи існують інші сторони цієї історії.

4. Практикуйте активне слухання. Уважно слухайте, що вам говорять інші, і намагайтеся скласти чітке уявлення про їхню точку зору. Емпатія тут є дуже корисною навичкою, оскільки, поставивши себе на місце іншої людини, ви зможете зрозуміти, звідки вона прийшла і чого вона може хотіти. Намагайтеся слухати без осуду — пам’ятайте, що критичне мислення полягає у відкритості розуму.

5. Збирайте додаткову інформацію, де це необхідно. Щоразу, коли ви виявляєте прогалини в інформації або даних, проведіть власне дослідження, щоб їх заповнити. Наступні кілька кроків допоможуть вам зробити це об’єктивно…

6. Ставте багато відкритих запитань. Допитливість — ключова риса критично мислячих людей, тож спрямовуйте свою внутрішню дитину і ставте багато запитань «хто?», «що?» і «чому?».

7. Знайдіть власні авторитетні джерела інформації, такі як відомі сайти новин, неприбуткові організації та навчальні заклади. Намагайтеся уникати анонімних джерел або джерел, які переслідують корисливі цілі або мають на меті продати певний продукт. Також обов’язково перевіряйте, коли інформація була опублікована. Старе джерело може ненавмисно подавати неправдиву інформацію, просто тому, що події змінилися з моменту публікації; підтверджуйте інформацію з більш свіжого джерела.

8. Намагайтеся не отримувати новини з соціальних мереж. А якщо ви бачите в соцмережі щось, що вас зацікавило, перевірте достовірність повідомлення (за допомогою авторитетних джерел інформації, як зазначено вище), перш ніж ділитися ним.

MUST READ:  Принципи стратегічного мислення

9. Навчіться розпізнавати фейкові новини. Не завжди легко виявити неправдивий або оманливий контент, але хороше емпіричне правило — звернути увагу на мову, емоції та тон матеріалу. Наприклад, чи використовується в ньому емоційно забарвлена мова і чи намагається він викликати у вас певні почуття? Також зверніть увагу на джерела фактів, цифр, зображень і цитат. У доброчесній новині будуть чітко вказані її джерела.

10. Навчіться розпізнавати упереджену інформацію. Як і фейкові новини, упереджена інформація може апелювати більше до ваших емоцій, ніж до логіки, та/або представляти обмежений погляд на тему. Тому запитайте себе: «Чи є в цій темі щось більше, ніж те, що тут представлено?» Вивчіть тему самостійно, щоб скласти повну картину.

11. Поставте під сумнів власні упередження. Когнітивні упередження є у всіх, і немає сенсу прикидатися, що це не так. Хитрість полягає в тому, щоб об’єктивно подумати про свої симпатії та антипатії, вподобання та переконання, а також про те, як вони можуть вплинути на ваше мислення.

12. Формуйте власну думку. Пам’ятайте, що критичне мислення — це мислення незалежне. Тож після того, як ви оцінили всю інформацію, зробіть власні висновки щодо неї.

13. Продовжуйте працювати над своїми навичками критичного мислення. Зверніть увагу на платформи онлайн-навчання, такі як Udemy та Coursera, де можна знайти курси з розвитку загальних навичок критичного мислення, а також курси на конкретні теми, як-от когнітивні упередження.

Ілюстрація: gettyimages.com