Knol – Вікіпедія від Google?

Knol - Вікіпедія від Google?Компанія Google почала тестування нового сервісу – онлайн-енциклопедії Knol, аналогічну Wikipedia. На спеціалізованому сайті будуть розміщені авторські статті з різних тематик, повідомляє RBC daily.

Проект нагадує популярну Wikipedia, однак має ряд серйозних відмінностей. Google буде вибирати авторів статей на різні теми серед компетентних користувачів. На сторінках Knol також буде розміщуватися реклама, доходами від якої Google буде ділитися з авторами статей. На відміну від Wikipedia звичайні користувачі Knol не зможуть вносити виправлення в статті. Читачам будуть надані можливості залишати коментарі й побажання, а також оцінювати тексти.

У конкурентів Google – Microsoft і Yahoo! – є аналогічні сервіси запитань і відповідей. Однак ці сервіси не настільки популярні, як Wikipedia. За даними Alexa.com, Wikipedia посідає восьме місце по відвідуваності в усьому світі. Ресурс має локалізовані версії на різних мовах. Тільки англомовна Wikipedia включає понад 2,1 млн. статей.

Як на мене, існує декілька питань до Google. Наприклад, яким чином будуть відбиратися ці “компетентні користувачі”? Чи як буде визначатися рівень довіри до статей? Звичайно, бренд Google буде мати надзвичайний вплив, але перевершити Вікіпедію буде дуже не просто. Тим цікавіше буде спостерігати за розвитком проекту. Єдине, чого б дуже не хотілося – це банальної покупки компанією Google Вікіпедії.