Люди не пристосовані до праці у великих компаніях

Люди не пристосовані до праці у великих компаніяхЧи доводилося вам хоча б раз у природніх обставинах спостерігати за поведінкою диких звірів, яких до того бачили тільки в зоопарку? Ви будете вражені, наскільки суттєво вони відрізняються! Особливо – леви! Леви на волі виглядають у десять разів більш жвавими та енергійними, ніж у клітці. Так, наче це зовсім інші тварини, стверджує Пол Грем (Paul Graham) у своїй статті “У вас не повинно бути начальника” (You Weren’t Meant to Have a Boss).

Підневільні тварини чимось схожі на людей, які працюють на велику компанію – робить висновок Пол. Корінь проблеми полягає в тому, що люди не пристосовані до праці у настільки великих групах.

Якщо ви уважно стежитимете за поведінкою тварин на волі – то звернете увагу, що зазвичай вони збираються у групи певного розміру. Наприклад, стадо антилоп-імпала може налічувати до 100 дорослих особин, бабуїнів – 20; левів – рідко коли більше 10-ти.

Схоже, що люди також створені для того, щоб працювати у групах певного розміру. Так, група із 8 людей працює дуже добре. Коли розмір групи досягає 20 осіб – ними стає складно керувати. А група із 50 людей – по-справжньому неповоротка.

Втім, якою б не була верхня межа – очевидно те, що ми не повинні працювати у групах по кілька сотень чоловік. Але з причин, пов’язаних більше із технологіями, ніж з людською природою, величезна кількість людей працюють у компаніях, штат яких складає сотні і навіть тисячі осіб. При цьому компанії чудово розуміють, що великі групи не можуть ефективно працювати. Тому вони ділять себе на частини, достатньо малі, щоб люди могли працювати разом. Але щоб координувати ці частини – їм доводиться створювати нову категорію: начальників.

MUST READ:  Три способи позитивно вразити своїх підлеглих

Ці менші групи завжди впорядковані у вигляді дерева. Ваш начальник – це та точка, де ваша група приєднана до дерева. Але при використанні цього трюку для розділення великої групи на кілька дрібніших трапляється дещо дивне. В групі, на рівень вищій, ніж ваша, керівник представляє всю вашу групу. Група із 10 менеджерів – це не група із 10 людей, які працюють разом. Насправді це група груп. А це означає, що для того, щоб 10 менеджерів працювали одне з одним як звичайна група із 10 людей – кожна група підлеглих, які відповідальні перед цими менеджерами, повинна працювати як одна людина. А такого, звісно ж, не буває.

Группа з 10 людей всередині великої організації – це своєрідний псевдо-клан. Кількість людей, з якими ви взаємодієте – правильна. Але дечого не вистачає: особистої ініціативи. І це зовсім не провина вашого начальника. Реальна проблема полягає в тому, що в групі, яка знаходиться вище за ієрархією, вся ваша група – це одна віртуальна людина. Ваш керівник – це лише спосіб накладення обмежень на вас.

MUST READ:  6 якостей «правильних» співробітників

Все це має реальні наслідки як для організації, так і для окремих індивідів. Один із них – це те, що компанії неминуче сповільнюються по мірі свого зростання. І немає жодного значення, наскільки сильно вони хочуть зберегти свій „стартапний запал”. Це і є наслідки структури дерева, до якої доводиться вдаватися кожній організації.

Або, розмірковуючи далі, єдиний спосіб для великої організації уникнути сповільнення – це уникнути деревоподібної структури. А оскільки людська природа обмежує розмір групи, в якій люди можуть працювати разом – єдиний спосіб уникнути „дерева” – це відмовитись від структури взагалі: дати кожній групі цілковиту незалежність і нехай вони працюють одна з одною на манер стосунків у ринковій економіці.

Ще один підхід до збереження висококонкурентного бізнесу, який можуть втілити компанії – це завжди залишатися невеликими. І якщо ця теорія правильна – то є сенс докладати усіх зусиль, щоб компанія завжди залишалася настільки маленькою, наскільки це взагалі можливо. А це означає, що вдвічі важливішим стає завдання наймати найкращих людей. Найм посередніх співробітників шкодить компанії вдвічі більше: по-перше вона отримує неефективних працівників, а по-друге – стає більшою, адже для вирішення проблеми потрібно більше таких людей.

Для індивіда – висновок той самий: намагайтесь бути якомога меншими. Працювати на велику організацію – це завжди негативно. І що більшою буде організація – то більше негативу ви отримаєте.