Schlitz: «геніальна» стратегія боротьби проти конкурента

Schlitz: «геніальна» стратегія боротьби проти конкурентаУ 1970-х роках марка пива Schlitz була на другому місці в США за популярністю. Вона уступала тільки Budweiser, що захопила лідерство в 1957-му році. Справи йшли непогано, поки в 1976-му році глава пивоварної компанії Роберт Юйхлейн не придумав “геніальну” стратегію боротьби проти конкурента.

Якщо вдасться зменшити ціну інгредієнтів і, разом із тим, прискорити процес бродіння – можна буде зварити більше пива за той же час, і воно обійдеться дешевше, вирішив Юйхлейн. Застосовуючи високотемпературну ферментацію, він скоротив строк виробництва пива з 40 до 15 днів, замінив більшу частину ячмінного солоду дешевшою кукурудзою й поміняв стабілізатор піни, щоб уникнути необхідності вказувати його назву на етикетці.

Юйхлейн одержав те, чого хотів: багато пива з низькою собівартістю. Здешевлена технологія виробництва принесла йому багато грошей… спочатку. Але нове пиво було просто жахливим на смак, а головне – дуже швидко псувалося: змішуючись, дешеві компоненти опускалися на дно, створюючи огидний на вигляд слиз, що нагадував про нежить.

MUST READ:  «Правило двох піц» для продуктивної командної роботи

Було прийнято керівне рішення – нічого не робити із цього приводу: компанія сподівалася, що лише мала частина її продукції піддасться впливу температур, при яких випадав осад. Ці надії не виправдалися, і продажі різко впали. Schlitz нарешті здалася й відкликала 10 мільйонів упакувань неякісного пива, але репутація була безнадійно зіпсована, а продажі ніколи не повернулися на колишній рівень. У 1981-му році була закрита броварня в Мілуокі, а в наступному році активи, що залишилися, Schlitz викупила конкуруюча Stroh Brewery.

За матеріалами блога eduardk.livejournal.com