Важка праця – це ще не запорука успіху!

Важка праця ще не запорука успіху Дехто досягає ефективності легко і невимушено. Здається, що для досягнення тих чи інших цілей він не докладає жодних зусиль. Втім, трапляються люди, які попри всю свою наполегливість і готовність інвестувати велику кількість часу та енергії – не можуть досягнути бажаної цілі. Раджеш Сетті (Rajesh Setty), автор блога Life Beyond Code, розповідає, чому таке іноді трапляється і які причини низької ефективності людей, не зважаючи на їхнє бажання та готовність багато і важко працювати.

На його думку, причина часто полягає в тому, що коли людина говорить: “Я багато і важко працюю” – то вона має на увазі саме це. Вона дійсно працює “багато” (проводить на роботі більше часу, ніж інші) і “важко” (робота, яку вона виконує, дається зі значним зусиллям або ж виявляється зовсім “непідйомною”). Зверніть увагу, в цих двох поняттях немає жодного слова про ефективність. Якщо будівельник цілий день переноситиме цеглу з першого поверху на п’ятий, а потім повертатиме її назад – то він також працюватиме багато і важко. Але чи є користь від такої “роботи”?

MUST READ:  Як знайти роботу за допомогою... контекстної реклами Google

Ось кілька причин, чому важка робота може виявитися неефективною:

1. Важка робота, спричинена відсутністю необхідних умінь та навичок. Якщо працівник не володіє необхідним набором навичок для виконання завдання – то, безперечно, робота буде для нього дуже важкою. Адже окрім власне роботи – потрібно буде працювати над розвитком навичок. І звісно ж, ефективність такої роботи, попри всю наполегливість некваліфікованого працівника, буде нижчою, ніж якщо нею займеться спеціаліст, який володіє всіма необхідними знаннями та навичками.

2. Нездатність відрізнити “витрачений час” та “створену цінність”. Приклад із будівельником та цеглою прекрасно ілюструє дану причину. Те, що на якесь завдання ви витратили дуже багато часу, ще не означає, що це завдання принесе хоча б якусь користь споживачу/компанії/вам особисто.

3. Рух “не в тому” напрямку. Замало бути наполегливими та працелюбними. Потрібно ще знати, в який бік рухатися. Адже, якщо ви дуже ефективно робите неправильні речі – то лише шкодите компанії та віддаляєте її і себе від успішності. Тому перш, ніж працювати “багато і важко”, дайте відповідь на запитання, чи тією справою ви займаєтесь.

MUST READ:  Правила ведення ефективних ділових переговорів

Тому, якщо ви відчуваєте, що після роботи не можете думати ні про що інше, окрім відпочинку, а за тиждень настільки виснажуєтеся, що на вихідні мрієте тільки про ліжко, задумайтесь, чи ефективною є ваша “важка” робота?